Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународне организације позвале Савет Европе да осигура заштиту слободе штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: НДНВ

Међународне организације позвале Савет Европе да осигура заштиту слободе штампе

Организације су забринуте због опасности да владе користе пандемију корона вируса за кажњавање независних и критичких медија

Међународни институт за штампу (ИПИ) позвао је Савет Европе да заштити слободан проток информација и осигура гарантовање слободе медија док се државе боре против пандемије корона вируса.

ИПИ и још девет организација за слободу штампе су у писму Савету Европе изразили дубоку забринутост због опасности да владе користе пандемију корона вируса за кажњавање независних и критичких медија, и за увођење ограничења медијима на приступ и преиспитивање одлука и акција влада.

“Иако ценимо да су неопходне неке хитне мере у борби против пандемије, све такве мере морају да буду и сразмерне, строго временски ограничене и подложне редовном наџору како би се решила непосредна здравствена криза”, додаје се у писму и указује да “нажалост, неке владе широм Европе већ користе пандемију за ванредна овлашћења која могу да подрију демократске институције, укључујући слободну штампу”.

У писму се изражава дубока забринутост због исхитрених потеза неких влада како би имале велика овлашћења у циљу кажњавања ширења лажних вести о корона вирусу, укључујући затворске казне као што је случај у Мађарској.

“Друго, наше организације су забринуте због последица појачаних мера наџора које се уводе ради прац́ења ширења вируса”, додаје се и указује на опасности да се тиме угрожава приватност и право на податке, као и могућност новинара да заштите изворе.

Ове организације су такође забринуте због превеликих ограничења на приступ медија владиним званичницима и лекарским стручњацима, укључујући и физичко присуство новинара на конференцијама за штампу.

У писму се зато позива Савет Европе да и даље тражи од држава чланица да гарантују да заштита слободе медија, гарантована Европском конвенцијом о људским правима, буде политички приоритет, посебно током пандемије корона вируса.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси