Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Ничића Лазаревићевој: Коссев нетачно известио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2020.

Аутор: Будимир Ничић

Одговор Ничића Лазаревићевој: Коссев нетачно известио

Драга Тања,

Нормално је да људи греше, па тако и медији и новинари, који би требало да воде рачуна да не греше или да што мање греше, јер њихове грешке могу да буду веома опасне.

Међутим, још је опасније кад новинари и медији не желе да признају своје грешке, већ најављују да ће наставити да их праве.

Моје је мишљење да у одговору УНС-у и коментару уредништва, јасно описујеш како новинар и медиј не треба да ради.

Нисам сигуран да могу да те убедим да си погрешила, али могу да ти наведем један пример од пре неколико дана - шта један медиј треба да уради кад погреши…?

Глас Америке је пре десетак дана објавио вест да је у Србији забележен први смртни случај од коронавируса. Та, непотврђена вест од стране надлежних органа, је на сајту Гласа Америке била свега 10 минута, али су је за то време пренели многи други медији.

Глас Америке је одмах објавио извињење и навео да је у питању грешка, што наравно није спречило разне званичнике да им то буде главна тема на конференцијама за новинаре. https://njnjnj.glasamerike.net/a/izvinjenje-zbog-neta%C4%8Dne-vesti-o-koronavirusu/5327242.html

Неколико дана касније, у Србији је и званично потврђено да је преминула једна особа од коронавируса.

По твом схватању новинарства, сад би на пример Глас Америке требало да напише “потврђено” ( писање Гласа Америке ) у Србији прва жртва коронавируса”.

Управо си то ти урадила  са јучерашњом одлуком Владе (21.03.2020) око тога “да ће ко уђе на Косово бити послат у карантин”.

Дакле, није спорно да се нешто после објављивања неке вести ( дан, два, три, пет ) може догодити, али је спорно што твоја вест у тренутку објављивања (20.03.2020), једноставно није била тачна, што и сама потврђујеш у твом одговору УНС-у, где наводиш да су људи без проблема прелазили преко Јариња, да су прошли стандардну процедуру, као и претходних дана итд.итд… (нико их није послао у карантин у Приштину).

Ако је твоја молба, да се све то што си написала, објави на сајт УНС-а уз напомену “како не треба извештавати”, онда се слажем да то треба да се објави.

Ово је мој лични став и покушај да ти објасним да си погрешила и да не би требало да себе и Коссев још више “укопаваш”.

П.С. – Није ми баш јасно зашто ме помињеш као некакву “ризницу информација”, али то је сад и најмање важно.

 

Све најбоље,

Будимир Ничић, председник УНС-а на Косову

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.03.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 08:12

BUDI BUDAN

E moj Budo, šta ti ima da pričaš o tome šta je novinarstvo onima koji misle da novinarstvo počinje od njih koji ne umeju da pogreše i da to priznaju.Ali, nije ti prvi put da se sa takvima javno prepisuješ i prepireš! Treba svakako i mangupima u našim redovima reći ko su, šta su i kakvi su! Jer, njima moraju stalno da zvone budilnici za uspavane savesti.Od onih koji ne žele da priznaju da su pogrešili možemo samo očekivati nove greške. Ja ih lično podržavam u tome, neka rade kako misle i tako sami sebi u ovoj našoj profesiji nađu mesto kakvo zaslužuju! Andrić je dobro prognozirao da povremeno dolaze vremena kada pamet zaćute, glupost progovori...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси