Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС: Новинари на Косову да професионално извештавају о КОВИД-19, одговор КоССева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2020.

Аутор: КоССев/УНС Извор: КоССев

УНС: Новинари на Косову да професионално извештавају о КОВИД-19, одговор КоССева

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову у свом најновијем саопштењу апеловали су на новинаре и медије да професионално извештавају о свим проблемима у вези са епидемијом вируса корона (Ковид 19).

Како наводе, „нетачне и непотврђене информације да власти у Приштини са административног прелаза Јариње терају путнике у Приштину у карантин изазвале су страх и панику због које је јуче велики број лекара, који из централне Србије путују на Косово, није дошао на посао у своје здравствене установе“. 

Ово новинарско удружење констатује и да: Иако нико није потврдио тачност те информације, медицински радници се нису усудили да пређу административни прелаз, па се један део њих вратио назад, док су други остали да чекају, па су нешто касније ушли на територију Косова и стигли до својих радних места. 

Према информацијама из здравствених установа у Грачаници и на централном Косову на овом подручју јуче је био присутан мали број лекара, што може угрозити здравље људи и повећати несигурност становништва, саопштава УНС. 

„Због новонастале ситуације са епидемијом вируса моле се колеге да користе само проверене, званичне изворе и узимају изјаве од стручних особа које су директно задужене за здравље грађана, али и кад је реч о другим догађајима“. 

УНС и УНС на Косову истичу и да се на друштвеним мрежама објављују лажне информације, од лечења опаког вируса до запрашивања из авиона одређених области и градова на Косову. Опасност у којој смо се нашли захтевају да се колеге придржавају највиших етичких и професионалних стандарда и извештавање у складу са дужном новинарском пажњом. 

На самом крају саопштења, УНС се обратио политичарима и надлежним органима које је, како су навели „поново позвао да дају потпуне информације о случајевима заражених Ковидом 19 и посебно апелују на управу КБЦ Приштина, Дом здравља Грачаница, Општину Приштина (у Грачаници) и Општину Грачаница да организују редовне конференције за штампу ради заустављања гласина и пружања тачних информација“. 

КоССев је известио о инструкцији групи путника о карантину са Јариња

Информацију да је групи путника јуче у касним преподневним сатима на прелазу Јариње дежурни полицијски службеник саопштио да ће при повратку бити спроведени у Приштину у карантин, објавио је јуче наш портал, позивајући се на више сведочења путника којима је овакво упутство усменим путем издато, и због чега су застали на прелазу, не знајући како да поступе, када су нам се и јавили. У тим тренуцима је и сам прелаз био на кратко затворен због дезинфекције. Међу путницима је било старијих путника, који су ишли у Рашку по лекове, као и родитеља који су децу повели на вакцинацију. Саговорници нашег портала, чија имена нисмо објавили, познати су нашој редакцији и поуздани су извори.

Вест смо у међувремену проверили и са извором блиским косовској полицији, који нам је такође потврдио да је пре поднева, путницима ова порука саопштена на прелазу, која је „стигла од надређеног“. 

Све званичне контакте које смо потом имали у покушају да проверимо информацију, и оно што су нам они казали, објавили смо у тексту, и то јасно назначили. У тексту је јасно назначено и то да се информација базира на основу сведочења путника са лица места, уз фотографије.

И док смо били сигурни у позданост информације да је полицијски службеник путницима на Јарињу јуче нешто пре поднева саопштио да ће при повратку бити спроведени у карантин, јасно смо се оградили да тој информацији недостаје званична потврда, укључујући и то да смо знаком питања назначили недостатак потврде са званичне адресе у самом наслову текста. 

Штавише, вест је касно синоћ и допуњена информацијом, посебно одвојеном у антрфилеу: „У међувремену, како је дан одмицао, путници који су прелазили преко Јариња сведочили су за наш портал, да су прошли стандардно, уз процедуру као и претходних дана, само мерење температуре, или савет да остану кући на две недеље“.

Нашу вест још једном можете да прочитате овде: Путницима на Јарињу речено да ће при уласку на Косово морати у Приштину у карантин?

Коментар уредништва:

Иако се КоССев током свог петогодишњег рада до сада ослањао скоро искључиво на званичне потврде (уколико то нису биле новинарске форме или оне вести за које није била неопходна потврда надлежних органа), упркос бројним притисцима да се до таквих потврда дође, односно пословичне неажурности бројних инсититуција и игнорисања да се транспарентно комуницира са јавношћу, а услед снажне потребе јавности да у борби против пандемије коронавируса, она добије благовремене информације које се најнепосредније тичу њиховог свакодневног живота и потреба, донета је одлука да се јучерашње искуство путника са Јариња објави, уз придржавање професионалних стандарда: сведочење са терена, вишеструка провера извора, обраћање званичним институцијама, процена важност теме и времена, те праћење теме.

КоССев ће наставити на исти начин да се одговорно понаша, залаже за интерес јавности и не штеди своје ресурсе у борби за правовремену, објективну и тачну информацију, чак и онда када је забележимо на терену, а буде јој недостајала званична потврда.

Стога се придружујемо апелу Новинараског удружења Србије према политичарима и надлежним органима да дају потпуне информације у борби против пандемије грипа, и наглашавамо да информације пре свега треба да буду тачне и правовремене.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси