Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучковић (Radnik.rs): Медији који раде у јавном интересу теже долазе до новца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 03. 2020.

Извор: ФоНет

Вучковић (Radnik.rs): Медији који раде у јавном интересу теже долазе до новца

У Србији има медија који добро функционишу, али су они блиски "изворима финансирања", изјавио је ФоНету новинар портала Radnik.rs Милош Вучковић.

"Медији блиски власти нису имали проблеме у аспекту радног права, јер је њихово финансирање сигурно", прецизирао је Вучковић у серијалу разговора Преступ.

Како је оценио, "они продају новине за 25, 30 динара", али се не финансирају од тога, већ путем реклама и пројеката.

"Медији који раде у јавном интересу теже долазе до финансија. То не значи да су власници или послодавци у таквим медијима аутоматски лоши људи, можда једноставно немају новца", објаснио је Вучковић.

Он сматра да је потребно пронаћи начине да медији буду одрживији и да се мора причати о радним правима медијских радника.

"Апсурд је да о радним правима извештава новинар који сам нема уговор о раду", предочио је Вучковић.

Он је медијској сцени Србији дао "климаву двојку", јер су медијски радници који делују у јавном интересу "аутоматски етикетирани као опозиционари".

"Интерпретација власти је да ми на неки начин сарађујемо са опозицијом самим тим што радимо свој посао", образложио је Вучковић.

За такво уверење, према његовом уверењу, заслужна је "коалиција која влада", јер постоје фаворизовани и "скоро остракизовани" медији.

"Лично, имам много контаката са Министарством рада. То министарство ме не обавештава о седницама Социјално-економског савета на којима би требало да присуствујем као новинар. О томе морам да се информишем преко личних контаката у синдикатима", указао је Вучковић.

Када позив важи само за одабране, то онда, како је напоменуо, није новинарство, него пи-ар, у којем апсолутно нема ни критике, ни објективности.

"Политичари медије сматрају врстом средства за промоцију идеологије, а власт окривљује медије које изопштава да не желе да прате њихово политичко деловање", сматра Вучковић.

Према његовом ставу, највећи притисак на медије је "онај невидљиви", економски.

Како је подсетио, "постоје конкурси, и Министарства културе и локалних самоуправа, где се неки медији фаворизују, иако не испуњавају законске услове, а често крше и новинарски кодекс".

Лажне вести су, констатовао је Вучковић, глобални тренд, а развој друштвених мрежа утицао је да се вести ни не читају, већ да пажњу привлаче бомбастични наслови.

"Може се видети да се лажне вести користе углавном за интересе таблоида за које би се могло рећи да су блиски власти", оценио је он и констатовао да је "већи део тих вести смислено направљен".

Вучковић мисли да солидарност међу новинаркама и новинарима постоји, али је питање како се може манифестовати "када смо сви атомизирани, расцепкани".

Постоји подела за коју искрено сматрам да додатно прави проблем, а то је подела међу медијским удружењима, закључио је Вучковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси