Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Професор Цвејић негирао оптужбе везане за плагијат и тврдње да је случај заташкаван
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Професор Цвејић негирао оптужбе везане за плагијат и тврдње да је случај заташкаван

Редовни професор на Одељењу за социологију београдског Филозофског факултета и један од двојице кандидата Одбора Скупштине Војводине за културу и јавно информисање за члана Савета РЕМ-а Слободан Цвејић негирао је да је Одељење за социологију покушавало да заташка оптужбе да је плагијатор.

Он је додао да су неистините тврдње да је икада донета стручна оцена о томе да ли је његова књига плагијат.

„Оптужба професора Владимира Илића да сам унео плагијат у своју књигу изнета је на почетку вишемесечне процедуре унапређења, због чега је више стручних тела о томе дискутовало и изјашњавало се. Ни једно од тих тела није подржало Илићеву тврдњу да се ради о плагијату односно сва су она подржала моје унапређење. Одељење за социологију о овој тврдњи је дискутовало и изјашњавало се два пута, а дискусија и гласање у складу са пословником се никако не може назвати заташкавањем“, навео је Цвејић у писаној изјави.

Он је додао да су осим Одељења за социологију за његово унапређење гласали и Кадровска комисија Филозофског факултета, и статутима дефинисана стручна тела као што су Изборно веће Филозофског факултета, Веће групације за друштвено-хуманистичке науке Универзитета у Београду и Сенат Универзитета у Београду.

„Дакле, неколико тела, у којима седи стотињак редовних професора, изнела су своју стручну оцену о спорној књизи и о мом укупном академском постигнућу, подржавајући тиме став Комисије за избор у звање која је недвосмислено констатовала да сам сваки пут на почетку одговарајућих поглавља у фуснотама наводио да је део текста преузет из мојих ранијих радова, док је са друге стране професор Владимир Илић, лажно ме оптужујући за плагијат, свесно прећутао ове чињенице“, додао је он.

Цвејић је оценио да је реалан проблем за њега, али и сваког другог ко се буде нашао под лажном оптужбом за плагирање, то што по правилнику о раду етичких комисија онај ко је оптужен за плагијат уопште не може да покрене процедуру за утврђивање истине о томе.

„Ја сам тражио покретање поступка против Илића због нарушавања угледа и ометања у напредовању, а чак ни по тој пријави Етичка комисија није ништа урадила већ три и по године. Није ми познато да је неко против мене покренуо пријаву Етичкој комисији због плагирања, вероватно зато што према новом универзитетском Правилнику о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова онај ко поднесе неутемељену пријаву (лажно оптужује) сноси дисциплинске последице. Уместо тога против мене се (поново) води прљава кампања у медијима“, тврди Цвејић.

Професор Филозофског факултета је навео да су бројни докази о његовим академским резултатима у земљи и иностранству и грађанском активизму присутни на разним интернет странама и о њима може да сведочи велики број колегиница и колега са којима дуго сарађује.

„Моји критички радови о политичком клијентелизму, слабим институцијама и грађанским протестима су јавно доступни, а побројани су и у материјалу који је достављен Одбору за културу и јавно информисање Скупштине Војводине. Будући да је овај одбор након увида у моју пријаву сматрао да сам одговарајући кандидат за позицију на којој бих, према статуту РЕМ, радио и одлучивао независно и самостално, не заступајући чак ни ставове и интересе предлагача који ме предлаже на ту функцију, сматрао сам да су испуњени сви услови да потпишем сагласност да ме Скупштина Војводине кандидује за члана Савета РЕМ-а“, додао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси