Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  VOICE: Кандидат Скупштине Војводине за члана Савета РЕМ био оптужен за плагијат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

VOICE: Кандидат Скупштине Војводине за члана Савета РЕМ био оптужен за плагијат

Редовни професор на Одељењу за социологију београдског Филозофског факултета и један од двојице кандидата Одбора Скупштине Војводине за културу и јавно информисање за члана Савета РЕМ-а Слободан Цвејић био је оптужен за плагијат „али то није била препрека за његово академско напредовање“, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Цвејића је за члана Савета РЕМ-а предложила Посланичка група Српске напредне странке у војвођанској скупштини, а његову кандидатуру потврдио је надлежни одбор Скупштине Војводине на прекјучерашњој седници.

Оптужбе о плагијату је, прво унутар Филозофског факултета а потом и у јавности, изнео Цвејићев колега Владимир Илић, којег је Цвејић због тога тужио за повреду части и угледа. Суд је, међутим, одбио ту тужбу, наводи VOICE.

Због тврдњи да је плагирао део своје књиге, Цвејић који је те наводе одбацио, тужио је Илића октобра 2016. године за повреду части и угледа, уз захтев да му колега с факултета, на име претрпљених душевних болова исплати 450.000 динара.

Основни суд у Зрењанину је у пресуди од 19. марта 2018, у коју је VOICE имао увид, одбио ту тужбу као и захтев за накнаду нематеријалних трошкова. Апелациони суд у Новом Саду је 24. октобра исте године одбио Цвејићеву жалбу на пресуду Основног суда, у шта је VOICE такође имао увид.

Јавност је за Илићеве оптужбе о плагијату сазнала из његовог ауторског текста на порталу Пешчанику, који је објављен 5. јула 2016. године.

Илић у њему наводи да је као члан кадровске комисије Филозофског факултета требало да пред том комисијом образложи унапређење Слободана Цвејића у звање редовног професора.

Међутим, добио је информацију али и доказе о томе да је Цвејић на страницама своје књиге „Социјална економија“, којом је конкурисао за ново звање, без навођења извора преузео пасусе текста, графиконе и табеле из књиге „Компаративна анализа улоге цивилног друштва у пружању услуга социјалне заштите на Западном Балкану“.

Илић даље у тексту наводи бројне покушаје Одељења за социологију за заташка читаву ствар.

Иако суд у својој пресуди констатује да је у разним приликама „више професора изнело сумњу и закључак у погледу постојања плагијата, а која се односи на ауторство тужиоца (Цвејића), чак и мишљење других професора, а не само туженог (Илића), да је плагијат доказан“, Филозофски факултет је 10. новембра 2016. донео одлуку да се Цвејић изабере у звање редовног професора.

Ту одлуку потврдио је Сенат Београдског универзитета 7. децембра 2016. године.

Илић је два дана касније поднео оставку у кадровској комисији Изборног већа и Наставно-научног већа Филозофског факултета због, како је навео, „одсуства реакције одговорних органа на притиске и застрашивања због његовог деловања као члана комисије“.

Иначе, стручна оцена о Цвејићевој књизи, да ли је плагијат или није, како констатује суд, никад није донета, јер одбор надлежан за ова питања никад није поступио по предлогу који је Цвејић поднео против Илића.

Цвејић, као предлог Српске напредне странке, и редитељ Славиша Грујић кога је предложила Лига социјалдемократа Војводине, кандидати су Одбора Скупштине Војводине за културу и јавног информисање за члана Савета РЕМ-а.Nakon što Odbor za kulturu i javno informisanje utvrdi zvaničan predlog, poslanici Skupštine Srbije odlučivaće izmedju Cvejića i Grujića.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси