Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прве жалбе пред Саветом за штампу у четвртак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2011.

Извор: Данас

Прве жалбе пред Саветом за штампу у четвртак

За првих десетак дана, откако је Савет за штампу почео са радом у Србији, Комисији за жалбе овог тела пристигле су две жалбе на садржаје у штампаним медијима, каже за Данас Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу.

Према њеним речима, жалбу је упутила једна невладина организација, док је „аутор“ друго приватно лице. 


Прва седница на којој ће се разматрати пристигле жалбе заказана је за четвртак. Новаковићева наводи да је у случају жалбе невладине организације реч о откривању идентитета жртава насиља у породици у једном тексту, што није у складу са Кодексом новинара Србије.

Друга жалба, како каже, односи се на нешто што још није ни објављено, за шта аутор жалбе тражи да Савет за штампу превентивно делује, за шта ово тело нема овлашћења.

Наиме, реч је о објављивању црне листе трговаца, коју је најавило једно од удружења за заштиту потрошача. Подсетимо, оснивачи првог саморегулаторног тела за штампане медије у Србији које ће бринути о поштовању Кодекса новинара су Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Србије, Асоцијација медија и Локал прес.

Комисији за жалбе Савета за штампу могу се упутити жалбе само за садржаје који су објављени у последња три месеца и то у медијима који су се прикључили Савету.

Комисија ће одлучивати о жалбама на конкретне текстове и фотографије објављене у новинама, као и на текстове, фотографије и аудио записе на веб-сајтовима новина и магазина чланица. Прихватају се само жалбе оних који су директно повређени објављеним текстом или фотографијом или жалбе поднете уз њихову писмену сагласност.

Жалбу могу да поднесу и појединац и институција, лично или преко правног заступника, искључиво електронском поштом или писаним путем. Уколико Комисија процени да је дошло до повреде Кодекса новинара, покренуће поступак, а одлука о томе да ли је прекршен Кодекс новинара треба да буде донета у року од 45 дана од подношења жалбе.

Уколико закључи да је повређен Кодекс, медиј који је објавио спорни садржај мора да објави одлуку Комисије.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси