Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ново дисциплиновање медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2011.

Извор: Дневник

Ново дисциплиновање медија?

Смењен директор РТВ „Панон” Рудолф Михок

Директор Панон РТВ, регионалне медијске куће на мађарском језику са седиштем у Суботици, Рудолф Михок је смењен с положаја, а „фотељу” ће до окончања изборног поступка као вршилац дужности, преузети Иштван Боџони.

Одлуку о разрешењу донела је, на седници одржаној прошле суботе, Скупштина Фондације „Панон„, на предлог Извршног одбора.

Потпредседник Мађарског националног савета (МНТ) и члан Скупштине Фондације „Панон„ Ференц Жолдос, у изјави јучерашњем „Мађар соу„, није желео да се упушта у спекулације зашто је Михок разрешен дужности, сем што је навео да је један од разлога прекид телевизијског преноса са Палића 20. августа, са централног обележавања мађарског националног празника посвећеног оснивачу државе и првом мађарском краљу Иштвану.

Михок је, тврде извори са РТВ „Панон” недавно сам поднео оставку, али ју је потом и повукао. И поред тога, он је смењен прошле суботе.

Иначе, по Закону о националним саветима Мађарски национални савет је прошле године постао суоснивач РТВ „Панон„, па има своје представнике у руководећим телима.

Ово је други случај смене уредника у мађарским медијима. Почетком лета, због сличних примедби смењен је главни уредник „Мађар соа” Чаба Пресбургер. Мађарски национални савет замерио му је што не прати редовно рад најјаче мађарске странке Савез војвођанских Мађара, као и то да не шаље новинаре да извештавају о активностима председника Скупштине АПВ Шандора Егерешија.

Смену Пресбургера осудила су новинарска удружења, а недавно се побунила и група мађарских интелектуалаца који су се обратили министру културе и информисања Србије Предрагу Марковићу негодујући због намера власти да не мењају ништа у односима између мањинских националних савета и медија чији су оснивачи ти савети.

- На тај начин ће се одржати статус кво. То, по нама, значи да ће мањински национални савети моћи да управљају овим медијима са великим овлашћењима, а са мало или нимало одговорности - упозорили су они.

Мађарски интелектуалци су оценили да су догађаји на медијској сцени на језицима националних мањина указали на то да национални савети држе монопол над овим медијима и да они у великом броју случајева представљају тек гласило мањинских политичких партија или елита.

Писмо министру потписали су Ласло Вегел, Жужана Серенчеш, Алпар Лошонц, Антал Бозоки, Ласло Геролд, Ева Каркаи Ваш, Бела Гараи, Деже Ерег и Чаба Пресбургер.

Какву је улогу и мотив Мађарски национални савет имао у смени директора РТВ „Панон”, још је непознато. Из ове институције нису желели да коментаришу наводе у медијима.

П. Клаић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси