Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сателитска шећерлема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2011.

Извор: Блиц

Сателитска шећерлема

Као привремени део српске дијаспоре желео сам недавно да искористим своје право да знам све посредством сателитског програма Радио-телевизије Србије.

Нисам успео. Видео сам, међутим, да прилике у домовини изгледају боље оданде него одавде.

Домаћи дневник почињао је актуелним збивањима у свету, о којима сам добио боље информације на страним каналима. Потом музичке емисије. Неретко извађене из архиве.

О овдашњим политичким и економским догађајима тек понешто, строго одмерено: продржавних мера, поступака, закона и скоро ништа контра. Кошаркашке утакмице репрезентације у Литванији гледао сам на „Ал Џазири“, док је на нашем сателитском програму емитован, поред осталог, концерт озбиљне музике.

У време кад је национални фудбалски тим играо значајан меч у Београду, РТС је приказивала снимак раније одигране утакмице младе фудбалске репрезентације.

Наши овде представљени су нашима тамо као да, готово, немају проблема. Само играју, певају, веселе се, негују националне обичаје, брину о културно-историјском наслеђу, пажљиво чувају природне лепоте и богатство. Да човек просто пожели одмах да дође у тај мир, спокој, ред, економску стабилност и политичку слогу.

Све је компоновано с дозом индиректног оптимизма типа: „па није још баш све потаман, али свакако ће бити, само је питање кад, јер ми се трудимо, радимо, а за наше тешкоће су, у великој мери, други криви“.

Српска сурова стварност истопила се негде на путу од предајника преко сателита до пријемника. Ова шећерлема је пажљиво припремљена, уз бригу да не узнемири оне који ће с носталгијом погледати сателитски програм националне јавне медијске куће.

Зашто поколебати неког ко би, можда, дошао овде привремено или с намером да остане, да донесе, уложи или пошаље неку парицу? Јесте интернет моћан, али и у делу дијаспоре недовољно коришћен, па му државна ТВ слика из отаџбине, засад, парира.

Гледаоци су без неких информација из домовине, или непотпуно обавештени. Остају у незнању, заблуди и делимично изманипулисани. Вероватно, по процени неког из матице - за њихово добро. А иду и избори.

Златко Чобовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси