Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Србији тренутно 56 станица без дозволе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2011.

Извор: Дневник

У Србији тренутно 56 станица без дозволе

Највише нелегалних емитера евидентирано у Војводини

У Србији тренутно 56 станица нелегално емитује програм, међу којима је 47 радио станица и девет телевизијских канала, показују подаци Републичке агенције за електронске комуникације (Рател).

Фото: Данас
Највише нелегалних емитера евидентирано је у Војводини, од чега највише у Новом Саду, а потом и у Београду у којем без дозволе ради више од десет емитера.

Како се наводи, у складу са законским овлашћењима Рател је предузео и континуирано предузима одговарајуће мере за прекидање рада нелегалних емитера. Рател је покренуо и одговарајуће поступке за санкционисање радио станица које се откривају приликом контроле, а за које нису издате појединачне дозволе за коришћење радио фреквенција, као ни дозволе за емитовање програма.

„Неовлашћено коришћење радио-фреквенцијског спектра ствара економску неравноправност на тржишту радиодифузних услуга, омета рад легалних корисника радио-фреквенцијског спектра и угрожава безбедност ваздухопловног саобраћаја, као и рад других виталних служби које користе овај вид комуникација“, наводе у Рателу.

У односу на податке из децембра прошле године, број станица које емитују програм без дозволе се повећао, иако је дотад постојао тренд смањења броја „пиратских“ емитера. Наиме, крајем прошле године у Србији је радило још 46 нелегалних станица, док је током две године пре тога 161 „пиратска“ станица престала са радом.

Иначе, од септембра 2008. када је почела акција гашења радио и телевизијских станица које емитују програм без дозволе, Рател је регистровао 181 пиратског емитера са 211 фреквенција.

Број нелегалних емитера, ипак, мења се свакодневно, јер многе станице којима се запечати објекат и опрема, поломе службени печат и настављају касније поново са радом.

Рател, Републичка радиодифузна агенција (РРА) и Министарство трговине и услуга почели су почетком ове године у сарадњи са Телекомом и да подносе захтеве за одузимање телефонских бројева пиратским станицама који се користе за СМС квизове. Циљ ове мере је да се спречи стицање профита емитерима који раде без дозволе.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси