Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отказ за двоструког добитника „Пулицера”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2011.

Извор: Политика

Отказ за двоструког добитника „Пулицера”

Уредник фотографије одбио да отпушта сараднике и зато је морао да напусти „Дејтон дејли њуз”

Двоструки добитник Пулицерове награде за фотографију и уредник у америчком листу „Дејтон дејли њуз” Лери Прајс добио је недавно отказ пошто је одбио захтев руководства да отпушта сараднике.

Фото: www.pricephotography.com
Од Прајса (57), уредника фотографије, менаџмент је тражио да састави списак фоторепортера којима ће се захвалити на сарадњи, али се он супротставио тврдећи да то не би било коректно према запосленима нити добро за новине.

„Не верујем да су откази у реду према вама као појединцима нити да су у најбољем интересу ’Дејтон дејли њуза’ и наших читалаца”, рекао је Прајс обраћајући се колегама, преносе амерички листови.

Прајс је за 35 година рада двапут добио највеће признање које се додељује за новинарство. Каже да никако није могао да се сложи са политиком регионалних новина из Дејтона у Охају које су као једини одговор на економску кризу имале резање броја запослених:
„Људи које хоће да отпусте јесу мој тим. Они су моји пријатељи, колеге. Много сам захтевао од њих за четири године колико сам овде. И они су се сасвим посветили томе. Не бих могао да их отпустим мирне савести”.

Од њега се очекивало да избаци половину фоторепортера, што је он схватио као заокрет у уређивању новина, односно као одустајање од досадашње праксе да имају слике са скоро свих догађаја о којима извештавају. Зато Прајс тврди да ће се откази одразити на квалитет новина, а онда и на број читалаца и оглашавача.

Антрфиле:

Лери Прајс је први пут добио „Пулицера” 1981. за фотографије из Либерије за време државног удара, а онда и 1985. за снимке грађанског рата у Анголи и Ел Салвадору. Сликао је и сукобе у Авганистану између локалног становништва и Совјета. Хонорарно је радио и за „Националну географију”, а радови су му објављени и у „Тајму” и „Њусвику”.

Ј. С.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси