Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кривично дело мимо професије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2011.

Извор: Правда

Кривично дело мимо професије

Струка осудила претње Бојана Божовића упућене" Правди"

Београд - Претње и непримерене речи упућене у писму редакцији „Правде" од новинара албанске телевизије „Клан" Бојана Божовића, због преношења његове изјаве албанској „Топ ченел" да зна ко је убио припадника РОСУ, представљају најгрубље кршење новинарске професије и кривично дело, сматра Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије.

- Не знам располаже ли Бојан Божовић могућношћу да своје претње спроведе у дело, али је сасвим сигурно да његови манири и речник немају никаквог додира са новинарском професијом. По кривичном законику Србије Божовићеве претње „Правди" свакако представљају кривично дело - каже Љиљана Смајловић.

Подсетимо, новинар албанске телевизије „Клан" Бојан Божовић отворено је у писму послатом „Правди" претио нашој редакцији и новинарима због тога што смо пренели његову изјаву да зна ко је убица припадника РОСУ. Те речи је изрекао гостујући на албанској телевизији „Топ ченел".

- Немој да вам нађем неког новинара на Косову случајно, а ако ми се ишта деси породици са задовољством ћу вам у Београду показати који сам лудак - стоји, између осталог, у Божовићевом писму упућеном нашем листу.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић није желео да коментарише Божовићеве претње, с образложењем да није видео текст објављен у нашем листу, где су те претеће речи наведене, а без коментара био је и Жељко Тврдишић из Друштва новинара Косова и Метохије.

Претње Бојана Божовића крајње непримереним оцењује и Мирјана Томић из Медијске организације југоисточне Европе (СЕЕМО) са седиштем у Бечу, која наглашава да вербални напади и вређање не могу да буду вид комуникације међу колегама.

- Ово је заиста специфичан случај, где новинар напада новинаре. Никако не можемо подржати било чије претње, а поготово када оне долазе од новинара људима из бранше. Чак да је нешто и погрешно пренето, претње физичком силом нису решење, већ кривично дело - каже Томић.

Антрфиле: Подигните кривичну пријаву

У Министарству унутрашњих послова кажу да било каква претња нечијој безбедности и сигурности представља кривично дело, за које су запрећене строге казне по закону, и позивају редакцију да подигне кривичну пријаву против дотичног новинара.

С. Миловановић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси