Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Последња вест из Приштине са именом Николе Бешевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2019.

Извор: Косово онлајн

Последња вест из Приштине са именом Николе Бешевића

Комеморативно вече посвећено дугогодишњем новинару приштинског Јединства, касније и дописнику агенције Бета из тог града, одржано је у читаоници „Даринка Јеврић“ у Грачаници.

Родбина, пријатељи, колеге као и они о којима је писао, окупили су се како би одали почаст Николи Бешевићу, новинару који никада није напустио град у коме је живео, о коме је писао, из кога је извештавао и онда када су из њега сви бежали. У њему се 8. октобра 2019. и упокојио.

„Новац није важан, важно је да вест оде - говорио је Бешевић, коме је новинарски позив био на првом месту и изнад свега у животу“, рекла је кратко његова супруга Арменија која се, како је признала, још осећа лоше због губитка брачног друга, али да је овде како би се захвалила УНС-у и грачаничком Дому културе који су организовали вече Николи у част. 

Иако је рођен у Шиду, Бешевић је заволео Приштину и у њој остао до последњег дана.

„Приштина је била његов пакао и његова љубав. Новинарским позивом је инфицирао и супругу Арменију и трудио се да из овог града пошаљу вест и у најтежим послератним годинама када је било немогуће послати било какву информацију одавде“, рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Новинар и публициста Ђорђе Јевтић је говорећи о покојном колеги рекао да је по доласку у Приштину Бешевић врло брзо прихваћен као „Приштевац и као наш Косовац“.

„Још брже је као новинар спознао где је кључ косовске драме и ко тај кључ обрће лево и десно, ко потајно откључава одаје одакле нас запљускује опаки мирис затамњене историје“, рекао је Јевтић.

Новинарка Момирка Чанковић, присетила се својих новинарских почетака у Јединству говорећи о томе колико је Бешевић као уредник културне рубрике имао стрпљења, с колико је љубави прилазио послу и имао разумевања за новинаре на почетку каријере.

Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени, пратио рад косовских сликара писао о њима, говорио на изложбама и подржавао њихов рад у послератном периоду.

„Никола је искушавао границе слободе и играо се са њеним границама и са свим хипотекама које је носио. Његова рубирка у Јединству била је образац за оно што се зове вести из културе“, рекао је Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници. 

Како је и сам био уметник и љубитељ ескпресионизма колегама је редовно, уочи Нове Године, наступајуће празнике честитао шаљући им на мејл фотографију једне од својих слика. 

„Недостајаћеш нам и ти и твоје честитке драги Никола“, рекао је на крају комеморативне вечери Ракочевић.

Никола Бешевић је сахрањен на православном гробљу у Приштини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси