Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цензоловка не објављује лажне вести. Да ли је тако и на РТС-у?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2019.

Извор: Цензоловка

Цензоловка не објављује лажне вести. Да ли је тако и на РТС-у?

Реаговање поводом текста „Лажне вести Цензоловке“, објављеног на порталу Радио-телевизије Србија. Хвала аутору непотписаног текста, као и порталу јавног сервиса, што тако пажљиво, из минута у минут, прате Цензоловку и указују на њене грешке.

Текст о прикривању оптужби против Милана Радоичића на порталу РТС-а, који је Цензоловка објавила, у првој верзији није на довољно јасан начин указао на то да се у њему ради о непрофесионалном извештавању, пре свега, портала јавног сервиса, што смо убрзо после објављивања текста исправили. 

Са друге стране, портал РТС-а, који прозива Цензоловку за „лажну вест“ – иако не демантује ниједну информацију изнету у том тексту – није у свом извештају објавио ни речи о оптужбама косовског тужиоца против човека који ужива заштиту председника Србије, скривајући од грађана важне информације. Али зато, без подсећања на сопствени блам, прозива Цензоловку за грешку коју је сама увидела и исправила непосредно после објављивања.

Као што уредници РТС-а добро знају, лажне вести подразумевају намерно пласирање нетачних информација или полуистина извучених из контекста, које за циљ имају стварање конфузије у јавном мњењу око важних политичких, економских и других тема или служе пропаганди одређених политичких опција или тајкуна.

Није ми познато да је икада објављена лажна вест, чија је недовољно јасна или нетачна информација одмах по објављивању исправљена. Тога су уредници РТС-а, уверен сам, свесни, чак и у тренутку када својим насловом о наводној лажној вести на Цензоловци објављују – лажну вест.

Цензоловка, наравно, не објављује лажне вести, труди се да своје читаоце информише тачно и потпуно и своје грешке исправља.

Да ли је тако и са порталом РТС-а? 

Да ли је тако и са информативним емисијама јавног сервиса, претвореним у пропагандну машину владајуће странке? 

Да ли на пропаганду и лажне вести помислите и када данима ни речи не објављујете о узбуњивачу из „Крушика“ који указује на тешку корупцију у самом врху власти?

Перица Гуњић, 

уредник Цензоловке

ГЛУПИ НАСЛОВИ НА РТС-У

У познатом маниру објављивања реакција, али не и вести на које реагују, РТС је на свом порталу објавио реакцију на мој текст „РТС прећутао оптужбе против Милана Радоичића о прикривању злочина“. Наслов реаговања је „Лажне вести Цензоловке“ и, као што је то случај са свим кликбејтовима (clikbait), који суштински непоштено привлаче пажњу читалаца на текст који не одражава оно што пише у наслову, ни овај РТС-ов нема никакве везе са текстом изнад кога стоји. 

Јер, РТС није демантовао ниједну чињеницу изнету у тексту. 

Констатовали су да сам направила једну грешку, коју сам исправила сат времена након што је текст објављен на сајту Цензоловке. Исправку нисам унела, како РТС пише, „случајно, по нечијем налогу или сугестији“, него врло намерно, чим сам уочила да је мој текст непрецизан и да сам изоставила информацију да се моја анализа односи на портал. 

РТС своју грешку није исправио до данас, па их позивам да то учине и информишу грађане о детаљима које је о Милану Радоичићу изнео косовски тужилац, да престану да манипулишу и почну да се баве оним за шта их плаћамо. 

И даље желим да верујем да је у питању само глуп наслов некога ко се обучава на режимским таблоидима, а не такође глуп напад на независан портал.

Тамара Спаић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси