Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС прећутао оптужбе против Милана Радоичића о прикривању злочина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2019.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

РТС прећутао оптужбе против Милана Радоичића о прикривању злочина

У вести о хапшењу полицајаца на Косову, јавни сервис свих грађана Србије је од тих истих грађана сакрио оптужбе на рачун потпредседника Српске листе, који се сумњичи да је водио криминалну групу која је опструирала истраге многих злочина, међу којима и ону о убиству Оливера Ивановића. Многи медији су о томе известили, па чак и Танјуг.

У извештају са конференције за новинаре косовског тужиоца Суљ Хоџе, у среду, 16. октобра, РТС је прећутао Хоџине речи да су тог јутра ухапшени српски полицајци радили по налогу Милана Радоичића, потпредседника Српске листе, као и да су због утицаја Радоичићеве криминалне групе на те полицајце остала нерасветљена многа убиства, пре свега убиство Оливера Ивановића. 

Без ове важне информације, хапшење српских полицајаца изгледа битно другачије, као још једно малтретирање припадника српске полиције на Косову, а тужилац Хоџа и потези које је предузео делују нејасно, незанимљиво и неважно. 

РТС је прећутао Хоџине речи да су ухапшени полицајци били актери у опструкцији истраге убиства значајног опозиционог политичара, убијеног 16. јануара 2018.

Зашто РТС крије Милана Радоичића?

Зашто је јавни сервис, иначе дужан да информише грађане Србије на јасан начин, правовремено и тако да што је могуће више смањи могућност манипулисања тих истих грађана, прећутао веома битан детаљ који расветљава и логички објашњава тужилачке операције у случају убиства за који су грађани Србије екстремно заинтересовани? Другим речима, зашто РТС крије Милана Радоичића и да ли га штити?

Да подсетимо, реч је о драматичном хапшењу истражитеља полиције на северу Косова Радета Басаре, који је истраживао случај убиства Оливера Ивановића, и неуспешном покушају хапшења једног од највиших полицијских званичника – шефа оперативе Жељка Бојића, уместо кога је ухапшен његов син Василије, због нелегалног поседовања оружја. 

Хапшење је спроведено рано ујутру у среду, 16. октобра, а већ негде око 15 сати косовски тужилац изашао је пред новинаре и до детаља објаснио зашто је хапшење спроведено, да је оно део истраге убиства Оливера Ивановића, као и да су хапшени полицајци који су, по тужиочевим сумњама, ометали истрагу убиства. Детаљи са те конференције за штампу су веома важни, политички релевантни и грађани Србије би морали да буду упознати са њима. 

Прећуткивање исто што и изношење лажи

У етичком Кодексу новинара Србије, који су увојила новинарска удружења, прећуткивање се изједначава са изношењем лажи:

„Прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако је њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.“

Колико је посао извештавања РТС-а урађен погрешно, било да су то урадили намерно по нечијем налогу или зато што не знају, најбоље се види кад се упореди са извештајима на другим информативно-политичким порталима који су ставили посебан акценат управо на оне делове које је РТС прећутао.

У РТС-овом извештају под насловом Косовско тужилаштво тражи притвор за ухапшеног полицајца Радета Басару ни једном једином речју се не помиње Милан Радоичић, ни његова криминална група. У врло кратком и сувопарном извештају каже се једино да је хапшење изведено у склопу истраге убиства Оливера Ивановића. Цитирају се само следеће речи тужиоца Хоџе: 

„Један полицајац је ухапшен, а за другим се и даље трага. Истрага је проширена и на кривична дела организовања или учествовања у организованој криминалној групи и злоупотребе службеног положаја. Интервјуисао сам ухапшену особу и затражио притвор за њега.“ 

И то је све. За неког ко се информише само на РТС-у, а јавни сервис је на првом месту по тој улози, косовски тужилац је био сувопаран, недоречен, а могло би се помислити и да нема преча посла, а ни идеје, осим да застрашује српске полицајце на северу Косова, како је акција хапшења и протумачена из званичних кругова српских власти.

КоССев, Инсајдер, чак и Танјуг…

Међутим, чак и Танјугов извештај, који иначе није доступан у целости грађанима који нису претплатници на сервис ове агенције, пружа много комплекснији и потпунији поглед на цео догађај. 

Танјуг је под насловом „Хоџа: Српски полицајац задржан у притвору, потрага за другим“, 16. 10. 2019. у 16:14 сати, између осталог објавио и следеће: 

„Специјални тужилац Хоџа је рекао да на северу постоји криминална група и поновио раније тврдње да ту групу предводи Милан Радојичић. ‘Његова група је веома добро организована и, нажалост, има утицаја на полицију и државне структуре тамо. Особе које су ухапшене биле су под утицајем Радоичићеве групе. Они су скривали доказе, нису извршавали задатке претпостављених, и то не само у убиству Ивановића већ и у другим нерешеним убиствима. Они нису предузимали потребне процедуралне радње како би се та убиства истражила’, рекао је он.“

Портали КоССев и Инсајдер су тај важан детаљ из излагања косовског тужиоца истакли чак и у наслов. На порталу КоССева се од 16. октобра налази извештај који је целог дана ажуриран, а последњи пут увече, и који је насловљен Хапшење на северу, Хоџа тврди: Ухапшени били под утицајем Радоичићеве криминалне групе

Наслов Инсајдера је Хоџа: Осумњичени полицајци радили под наредбом Милана Радоичића. У лиду се истичу речи косовског тужиоца: Хоџа је изјавио да косовско тужилаштво има доказе да су „радили и деловали под наредбом Милана Радоичића, потпредседника Српске листе“. 

Колико је та конференција, о којој РТС онако сувопарно и кратко пише, била занимљива и важна са становишта просечног грађанина Србије, будући да су изнети детаљи о важној личности са Косова која је уз то вишеструко повезана са врхом власти у Београду, говори и извештај на порталу Радија Слободна Европа. У тексту под насловом Ухапшени на Косову у вези са Радоичићем и убиством Оливера Ивановића, овај портал износи и додатне занимљиве детаље из тужиочевог обраћања новинарима:

„Криминална организована група је и раније деловала и њен шеф је био, на основу списа, Звонко Веселиновић (бизнисмен са севера Косова, којег је КФОР сумњичио за организовање нереда на северу Косова и нападе на припадника те мисије, оп. а.)​, а у међувремену Милан Радоичић је такорећи преузео ту улогу за северни део“, навео је даље тужилац.

„Знате да, осим тога, постоји и једна група под називом ‘брадоње’. Било је људи који су у Србији починили кривична дела, а сада су нашли уточиште у северном делу. Они, такорећи, осим што су починили кривична дела, били су и заштита Милана Радоичића. Тако да, осим убиства Оливера Ивановића, постоје још два убиства која су почињена, а нису расветљена. Ми сумњамо да полицијски истражиоци нису одрадили посао и сматрамо да су под утицајем криминалне групе коју предводи Милан Радоичић“, рекао је Хоџа.

Па кад је већ „прошао полиграф“…

Кад се сви ови различити извештаји упореде, намеће се закључак да РТС прећуткује да би неког штитио. У сваком случају, закључак о веома пристрасном, недовољном, непрофесионалном и манипулативном извештавању РТС-а и то о догађају који је везан за нерасветљено убиство косовског опозиционог политичара Оливера Ивановића. 

Ово најновије прећуткивање улоге Милана Радоичића не може да се посматра одвојено од изјава које је о њему давао председник Србије Александар Вучић о томе да је „прошао полиграф“, да је управо за РТС рекао да Радоичић „није учествовао у организацији, логистици, подстрекавању“ на убиство Оливера Ивановића, или, рецимо, Ко има и један доказ против Радоичића, нека пријави полицији.  

Зато и не делује спонтано или као само траљаво урађен посао, него као намерна манипулација. Било би добро знати, рецимо, да ли је на редакцијском колегијуму сутрадан, 17. октобра, неко опоменут због професионалног пропуста у извештавању. 

Изношење комплетне и целовите информације, у конкретном случају, свих релевантних детаља са конференције за новинаре косовског тужиоца не значи да се том тужиоцу верује или да се за њега навија. То просто значи да се поштују грађани Србије и да им се омогућава да имају комплетну информацију. 

С друге стране, прећуткивање релевантних детаља значи све супротно од напред изнетог, тачније, навијање, манипулисање, непоштовање грађана. Оно је нарочито опасно кад је у питању прећуткивање које може да значи заштиту оптуженог за убиство и то у тренутку и у земљи у којој се крије од међународне потернице. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси