Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Објављен транскрипт аудио снимка Кашогијевог убиства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2019.

Аутор: ББЦ, Вијести, Инсајдер Извор: Инсајдер

Објављен транскрипт аудио снимка Кашогијевог убиства

Турски медији објавили су транскипт снимка за који тврде да су наводно забележиле чин убиства и последње речи саудијског новинара Џамала Кашогија који је убијен у октобру прошле године, пише ББЦ.

Провладина новина, како је назива ББЦ, лист Сабах навео је да је до снимка убиства од 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу дошла турска обавештајна агенција.

Један од објављених разговора је, како наводи овај лист, између Махера Абдулазиза Мутреба и доктора Салаха Мухамеда Ал-Тубаигија, шефа за форензичке доказе у Секретаријату за општу безбедност у Саудијској Арабији, који су, како се наводи, разговарали у 13:02 сати, свега 12 минута прије Кашогијевог доласка у конзулат.

Мутреб: Може ли се тело убацити у џак?

Ал-Тубаиги: Не, превише је тешко и високо. Заправо, увек сам радио на лешевима, знам врло добро да режем. Никад, додуше, нисам радио на телу које је још увијек топло, али ћу се снаћи. Обично ставим слушалице и слушам музику када режем тела, у међувремену сипам кафу и пушим цигарете. Кад раздвојим делове тела, убацићеш их у пластичне кесе, све то ставити у кофере и изнети (из зграде).

Ал-Тубаиги такође каже, како наводи Сабах, да његови надређени не знају шта ради и да нема никога ко га може заштитити.

На крају разговора, Мутреб пита да ли је "животиња коју треба жртвовати" стигла. У 13:14 сати, неидентификовани мушкарац је рекао "стигао је".

Судећи по снимцима, како наводи овај лист, Кашогију је по уласку у конзулат речено да је конзул Мохамед ал-Отаиби присутан па је позван у његову канцеларију на другом спрату. Када је постао сумњичав, након што је повучен за руку је рекао: "Пусти ме, шта радиш то", пише Сабах.

Чим је ушао у собу, Мутреб га је замолио да седне и рекао му да га морају вратити у Ријад, по налогу Интерпола. Друга, неидентификована особа, Кашогију током снимка, у улози "лошег полицајца", више пута говори да "скрати причу".

Последње речи убијеног Кашогија

Лист Сабах, како преносе медији, објавио је и изводе снимка и разговор који је трајао десетак минута пре Кашогијеве смрти:

Мутреб: Остави поруку сину.

Кашоги: Шта да му кажем?

Мутреб: Послаћеш му поруку, вежбаћемо, покажи нам. 

Кашоги: Шта да му кажем, "видимо се ускоро"?

Неидентификовани мушкарац: Скрати причу.

Мутреб: Напиши нешто попут: "У Истанбулу сам, не брини ако не можеш да ме добијеш".

Кашоги: Не треба да кажем да сам киднапован.

Неидентификовани мушкарац: Скини јакну.

Кашоги: Како овако нешто може да се деси у конзулату? Не пишем ништа.

Неидентификовани мушкарац: Скрати причу.

Кашоги: Не пишем ништа.

Мутреб: Напишите, господине Џамал, пожурите. Помозите нам како бисмо ми помогли Вама, зато што ћемо Вас на крају вратити у Саудијску Арабију, а ако нам не помогнете, знате шта ће се десити на крају.

Кашоги:  Видим пешкир, хоћете ли да ме омамите? 

Ал-Тубаиги: Да, успаваћемо Вас.

Кашоги је замолио да му не прекривају уста, а потом је изгубио свест, наводи лист.

"Имам астму, не радите то, угушићете ме", биле су његове посљедње речи, пише Сабах.

Како наводи лист, Кашогијеве убице су потом ставиле пластичну кесу преко његове главе и угушили га, а потом се чули звуци опирања.

"Је ли успаван?", "Подиже главу", "Настави да притискаш", "Притисни добро" - чује се такође на снимку.

Потом се, како наводи Сабах, око 13:39 сати чује звук тестере за кидање Кашогијевог тијела, а како додају, брутална процедура је трајала пола сата.

Подсетимо, новинар Џамал Кашоги нестао је 2. Октобра прошле године, када је отишао у конзулат у Истанбулу да узме документа за венчање.

Он је од прошле године живео у САД, где се склонио из страха да не буде ухапшен. За Вашингтон пост је писао о Саудијској Арабији, критикујући њену војну интервенцију у Јемену, недавни дипломатски спор с Канадом и хапшења активиста за права жена.

Турски званичници одмах су изнели саопштење да је Кашогија у згради убио тим саудијских агената.

Ријад је са друге стране у почетку наводио да је новинар напустио конзулат, али је убрзо ипак признао да је Кашоги, како су навели, убијен у тучи.

Ова тврдња наишла је на скепсу, а досад објављени подаци указују на то да је по уласку у конзулат мучен и да је исечен на комаде, а да су истовремено у конзулату биле и особе из блиског окружења краљевске породице.

Истрагу у овом случају истовремено воде и Турска и Саудијска Арабија.

Нестанак новинара проузорковао је дипломатски рат између Саудијске Арабије и САД. Саудијска Арабија је упозорила да ће одговорити на сваку претњу и евентуалну меру, после изјаве председника САД Доналда Трампа да ће "жестоко казнити" Ријад ако се установи његова одговорност за нестанак новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси