Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Млако објашњење као извињење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2019.

Аутор: Р. Балаћ Извор: Данас

РТВ Војводине се после две недеље "извинила" због објављивања "Курирове" конструкције поводом пребијања тројице студената у Новом Саду

Млако објашњење као извињење

Две недеље после скандалозног извештавања Јавна медијска установа РТВ Војводине упутила је нешто као извињење читаоцима и гледаоцима који су се осетили увређеним због објављивања на сајту те медијске установе текста таблоида „Курир“ поводом протеста због пребијања тројице студената у Новом Саду.

„Дана 11. јуна портал ЈМУ РТВ Војводине је под насловом „Протест студената у знак солидарности“, пренео текст објављен на порталу дневних новина „Курир“. Свакодневно преносимо као портал вести из других медија, што смо урадили и овог пута без икакве намере да омаловажимо или увредимо било ког нашег читаоца или гледаоца. У објављеној вести у више наврата је јасно истакнуто да се ради о тексту објављеном на порталу „Курира“ и да су све изнете тврдње у том тексту став „Курира“, а не Радио-телевизије Војводине. Уколико се било ко од наших читалаца или гледалаца осетио увређеним или повређеним због наведеног текста, или му је причињена било каква непријатност, ЈМУ РТВ Војводине упућује најискреније извињење, јер никакве намере није било“, наведено је у „објашњењу“ покрајинског јавног медијског сервиса.

Чланови Програмског савета РТВ Војводине Милош Катић, Александра Боснић Ђурић и Срђан Арсенијевић оценили су да је скандалозан начин на који је РТВ известила о протесту студената у кампусу новосадског Универзитета, када се позвала на таблоид „Курир“, медиј који је међу рекордерима у кршењу кодекса новинара.

„Курир“ је објавио да се ради о тучи хулигана које је опозиција искористила за напад на владајући режим. Наведена су имена опозиционих лидера, новинара и појединих организатора протеста „1 од 5 милиона“ који су означени као организатори те наводне преваре. А као да то није било довољно, Курир је „поентирао“ да су се опозициони лидери тог дана састали са помоћником државног секретара САД Метјуом Палмером.

Чланица Програмског савета културолошкиња Александра Боснић Ђурић каже за Данас да је то извињење најмање што је РТВ Војводине дуговала својим гледаоцима.

„Будући да ово није први пут да се на порталу јавног сервиса укрштају вести које они сервирају као јавни сервис и вести које сервирају таблоиди, који имају сензационалистички и хушкачки призвук, много је важније да се са таквом праксом престане. Курир и сличне врсте таблоида не могу бити референтан извор уз све ограде које потом изнесе јавни сервис РТВ“, каже Ђурић Боснић.

Она је раније у разговору за Данас рекла да „таква врста кадрирања нечега што се заиста догодило и онога што је тумачење, односно фалсификат стварности и реалности, где се жртве проглашавају сумњивим особама, у старту дискредитују и дисквалификују, практично онемогућава да грађани дођу до елементарне информације о томе шта се дешава у друштву у коме живе“.

Међу онима које је „Курир“ означио као људе који учествују у „превари“ око пребијања студената поменут је и новинар Динко Грухоњић, који је и професор на Филозофском факултету. РТВ је објавила његово реаговање.

„Преношење таблоидних лажних вести, срочених као јавне оптужнице, не само да је испод сваког професионалног нивоа којег би и по слову закона морао да се придржава покрајински јавни медијски сервис, већ представља и кршење кривичних и других прописа о заштити интегритета личности, части и угледа. Преношење лажних вести и непрофесионално и тенденциозно извештавање покрајинског јавног сервиса посебно је опасно јер, сем кршења Закона о јавним медијским сервисима, Радио-телевизија Војводине овим улази у кампању јавног блаћења појединаца и њиховог застрашивања, те промоције насиља и оправдавања насилника“, навео је Грухоњић.

У саопштењу РТВ Војводине се не наводи зашто се тек сада појавило објашњење о томе како је објављена „Курирова“ конструкција, али не и зашто се то догодило.

Александра Боснић Ђурић сматра да се „извињење“ појавило јер је руководству ЈМУ РТВ Војводине „скренута пажња од оних који се иначе баве уређивачком политиком јавног сервиса, што је вероватније, или су сами схватили да је оно што су учинили овога пута не само скандалозно него постало јавни медијски скандал“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси