Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка Верица Маринчић праћена и застрашивана испред њене куће и на послу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2019.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Новинарка Верица Маринчић праћена и застрашивана испред њене куће и на послу

Нападач је, каже Верица Маринчић за Цензоловку, најпре покушао да је полије водом, а онда се у улици у којој живи на њу залетео мотором и скренуо у последњем тренутку.

Верица Маринчић, новинарка портала Инђија кафе, нападнута је, праћена и застрашивана у улици у којој живи и на радном месту. Она је јуче полицији пријавила претње и притиске који су уследили после недавног објављивања фото-вести на Фејсбук страници тог портала.

Идентитет особе која ју је напала познат је Верици Маринчић и редакцији Цензоловке.

Претње, праћење, застрашивање

„Све је почело од те вести, када смо 18. јуна објавили фотографију бахато паркираног аутомобила испред једне пекаре, овде у Инђији“, прича за Цензоловку Верица Маринчић.

„Власник се сам препознао и огласио. Писао нам је и у инбокс, писао како смо дивни и златни. Касније ме је видео у граду, док је седео у једном кафићу. Покушао је да ме полије водом. Онда је сео на свој мотор и пројурио тик поред мене, нисам сигурна да ли ме је заиста закачио ретровизором, али осетила сам ударац по рамену. Пратио ме је. Ушао је у улицу у којој живим и испред моје куће се залетео према мени, да би у последњем тренутку нагло скренуо.“

Новинарка је покушала да у Општини дође до видео-снимака инцидента, с образложењем да су јој потребни за покретање поступка, али се, како каже, тамо нису ни удостојили да јој одговоре.

Она сумња у намере локалних власти и тврди да је особа која је прати редовни свечани гост на догађајима и приредбама које организује инђијска општина. Према њеним речима, тек је у полицији накнадно сазнала да је могуће да су камере само „физички присутне“ на улицама, али да заправо ништа не снимају.

У међувремену, исти мушкарац је наставио да уходи инђијску новинарку. Потражио ју је у продавници у којој ради, био је и код колегинице да се распита о сменама. Када се појавио, само је затражио чоколадицу.

„Подучен је, очигледно зна шта би требало да уради да би ме застрашио. Зна где радим, зна где живим. Нисам сигурна кад и шта може да ми се деси“, каже Верица Маринчић. На крају је случај пријавила полицији, направљен је записник, обавештена је цела вертикала МУП-а и сада је, како каже Верица Маринчић, на реду тужилац.

Ова новинарка била је и раније изложена отвореним претњама.

Док из Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије захтевају да полиција утврди све околности инцидента у којем је возач мотора насилничком вожњом угрозио безбедност Верице Маринчић, правници сматрају да је од велике важности да се овакви случајеви пријаве полицији.

Раде Ђурић, правник и члан Сталне радне групе за безбедност новинара, за Цензоловку истиче потребу да званично пријављивање претњи истражним органима мора постати пракса:

„Не говорим овде само о последњем случају у Инђији, већ и о другим сличним случајевима напада на новинаре. Без пријава, ти људи који нападају новинаре нису записани нигде у систему, они остају на слободи, и даље представљају могућу претњу.“

На питања како новинарку заштитити после пријављивања овог напада, он каже да су сада на реду тужилаштво и полиција, за коју сматра да мора да поведе више рачуна о оваквим случајевима.

„Овде не мислим на класичну процену безбедности, већ просто на став локалних полицајаца којима су познати и новинарка и осумњичени и знају шта могу да очекују“, каже Ђурић.

Сличан сценарио и прошле године

О страху који новинари доживљавају у оваквим и сличним ситуацијама Верица Маринчић већ је говорила у марту ове године, у кратком филму у продукцији Славко Ћурувија фондације.

Филм је заправо реакција на претње и уцене којима је, због свог новинарског рада, била изложена прошле године.

Портал Инђија кафе је, наиме, 25. јуна 2018. објавио снимак аутомобила који пролази кроз црвено светло. По сценарију врло сличном ономе што се сада у Инђији догађа са Верицом Маринчић, возач тог аутомобила пронашао је новинарку, препречио јој пут и јавно јој упутио низ претњи и увреда.

Неколико дана касније поново ју је уходио и кружио око ње у свом возилу.

„Сваки пут када те нападају, нападају испред куће, да покажу да знају где живиш и да ниси сигуран нигде“, рекла је Верица Маринчић за Славко Ћурувија фондацију.

Већ 13. јула 2018. на том локалном порталу освануо је врло сумњив коментар на један извештај с концерта. Чудно је то што је тај коментар потписан мејл адресом управо новинарке Верице Маринчић и то што су администратори сајта утврдили како је коментар послат са ИП адресе Општинске управе у Инђији.

Новинарка је тада је за VOICE изјавила да је шокирана злоупотребом њеног имена и адресе.

Поред тога, на званичној Фејсбук страници Општинске управе Верица је нападана и вређана. На друштвеним мрежама нису презали ни од тога да вређају и њену покојну мајку.

РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦА ТРАЖЕ ДА ВЛАСТИ ЗАШТИТЕ ВЕРИЦУ МАРИНЧИЋ

Поводом напада на Верицу Маричић, огласили су се и Репортери без граница, који су позвали власти у Србији да заштите новинарку Инђија кафеа.

„Ни локални политичари нити људи на власти не смеју да буду изнад закона“, написали су РБГ на свом Твитер налогу, додавши:

„Узнемиравање новинара мора да престане!“

Твит је упућен и премијерки Србије Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси