Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Режим успешнији у манипулацији медијима него 90-их
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2019.

Аутор: Радован Балаћ Извор: Данас

Александра Боснић Ђурић, културолошкиња, чланица Програмског савета РТВ Војводине, о реакцији поводом извештавања РТВ о пребијању студената и медијском обликовању стварности

Режим успешнији у манипулацији медијима него 90-их

Чланови Програмског савета РТВ Милош Катић, Александра Боснић Ђурић и Срђан Арсенијевић оценили су да је скандалозан начин на који је РТВ известила о протесту студената у кампусу новосадског Универзитета, јер се у свом извештају, који је објављен на интернет сајту позвала на таблоид Курир.

Курир, медиј који је међу рекордерима у кршењу кодекса новинара, објавио је да се ради о тучи хулигана које је опозиције искористила за напад на владајући режим. Како су навели у саопштењу за јавност, у преношењу информација тог таблоидног медија, РТВ је пренео и више неистина, нетачних информација и лажних навода, што је у потпуној супротности са улогом коју је држава Србија законима поверила јавним медијским сервисима.

Чланица Програмског савета културолошкиња Александра Боснић Ђурић појашњава за Данас да је таквим извештавањем, заправо медијским инжењерингом, који се понајмање очекује од једног јавног сервиса, прекршен Закон о јавним медијским сервисима и Кодекс новинара.

– Десило се оно што не би смело да се догоди – да РТВ направи спој једне вести која се тицала организације протеста у знак подршке пребијеним студентима и тумачења таблоида Курир. Дакле не вест, него њихово тумачење, виђење онога што се десило. Опет смо имали оно што се дешавало 90-их. Имали смо комбинована два механизма, један јесте механизам симулације у којој медији обликују стварност која престаје да буде оно што јесте. Медијским обликовањем ми улазимо у, рекла бих, зону сумрака, која више не одговара истини, ономе што се заиста догодило. А онда се тако симулираном стварношћу заправо спроводи манипулација грађанима. Оних, који би свом јавном сервису требало да верују. Нажалост, таква врста кадрирања нечега што се заиста догодило и онога што је тумачење, односно фалсификат стварности и реалности, где се жртве проглашавају сумњивим особама, у старту дискредитују и дисквалификују, практично се онемогућава да грађани дођу до елементарне информације о томе шта се дешава у друштву у коме живе. Ова два механизма, у којима, нажалост, оваквим третманом догађаја и вести, оваквом врстом подржавања режима већ неколико година уназад учествује РТВ Војводине, ми се опасно приближавамо једном сада већ несумњивом затварању друштва, затварања у култури, без обзира што имамо осећај да су нам омогућени интернационални контакти, прича се о Новом Саду као граду који је европска престоница културе за 2021. Та врста дупле реалности, дупле стварности у којој смо ми једном ногом у тзв. Европи, док с друге стране тренирамо над грађанима једну врсту застрашивања, ускраћивања информација и нешто што јесте затварање смисла, јер је затварање и поништавање истине, затварање свега онога што би могло да послужи просечном грађанину да донесе свој суд и да одлучи коме ће поверити свој глас на следећим изборима, објашњава наша саговорница.

На питање да ли је тај случај пример таблоидизације покрајинског јавног медијског сервиса, Александра Боснић Ђурић потврдно одговара.

– Како да није. Јавни сервис би требало да буде парадигма објективног, независног и непристрасног извештавања и информисања грађана. Дакле, уколико јавни сервис као свој извор информација наведе таблоид, који је најчешће и оптуживан за кршење новинарског кодекса, онда заправо имамо врло јасну легуру, која је до те мере алармантна и застрашујућа да заправо говори о томе да режим, не да нема намеру да ослободи медије, него вероватно има намеру да се само усавршава у различитим облицима манипулације. У томе су они заиста успешни, рекла бих чак да су успешнији сада него 90-их. Јер, то је један первертирани систем, сачињен од низа поступака у којима су таблоиди ти, којима је, тобоже, све дозвољено, а јавни сервиси повремено глуме објективност када је то потребно. Међутим, када се заиста деси неки догађај у којем учествује много грађана, који је од виталног значаја за процену грађана о томе шта се дешава у њиховој земљи, онда затаји, наглашава Боснић Ђурић.

Она подсећа да таква врста политичког и идеолошког моделовања медијске слике последњих година није страна РТВ-у. На сличан начин је реаговано и када су се дешавали протести „Подржи РТВ“ (после смене руководећег уредничког тима – оп. аут.), на готово идентичан начин се реаговало када су се 2017. одигравали студентски протести. Тада је она, будући да није добила већинску подршку чланова Програмског савета дала оставку на место председнице.

Она каже да такво понашање РТВ више никога ни не изненађује.

– Дејан Багарић, један од претучених студената, у изјавама ових дана је говорио – „мене то више не изненађује“. Не изненађује ни мене зато што ми је током последњих година, као и свима онима који желе то да виде, а који се успут и још мало, с друге стране, баве медијима и културом, јасан механизам. Дакле, механизам је врло јасан, врло узнемирујући и он јесте једно доследно идеолошко-политичко моделовање стварности и друштва“, истиче Боснић Ђурић.

Не преза се ни од тога да се моделује стварност која се догађа чак само неколико стотина метара од зграде РТВ.

– Уколико нисмо обучени да се боримо са лажним вестима, да их читамо на други начин, уколико смо обични грађани који се не баве оним што се зове медијска писменост, имаћемо само ту информацију коју имамо. Међутим, чињеница је да постоји велики број грађана који осећа такву врсту медијског спиновања и обликовања и последњих година они губе поверење у јавни сервис. То је такође узнемирујуће. С једне стране имамо медиј којем би грађани требало највише да верују, који има законску обавезу да ради оно што заправо не ради, а то је да објективно и непристрасно информише грађане који га плаћају, указује чланица Програмског савета РТВ-а.

На примедбу да нико више није реаговао на квазиинформисање РТВ-а, па чак ни РЕМ који је за то задужен, она каже да и то спада у категорију „да не изненађује“.

– Имамо потпуно инструментализовану медијску сцену и актере који учествују у томе и сви они сносе одговорност за ову медијску слику коју имамо данас. Овде више чак није потребно спроводити ни медијску цензуру посебне врсте. У низу погрешних пресликавања онога што се догађа, упорно се крши етика, а с друге стране, грубо су прекршени етички стандарди у односу на људе који су жртве одређених политичких освета и репресија. С треће стране је, не мање битно, колективно кршење етичког кодекса. Ипак, знам да у РТС- у и РТВ-у има новинара који не желе и не пристају да се баве тим моделингом.

Александра Боснић Ђурић подсећа да је после покрета „Подржи РТВ“ дошло до сече и освете кадрова који су били најгласнији, а међу њима је било и новинара који су били најнаграђиванији.

– Направљена је нека врста професионалне чистке. Неколико година након тога дошли смо дотле да су, новинари све тиши, да је као последица политичке узурпације и затворених система све чешћа аутоцензура, као нешто што је уобичајена појава, да је то већински манир у новинарству оних који нису довољно храбри или нису довољно спремни да своје егзистенције ставе на коцку зарад онога што им је обавеза, а то је говорење истине. То се не дешава само у медијима, то се дешава уопште у друштвеном пољу у Србији, то се дешава у култури у академској заједници… Оно што је добра вест јесте да има све више људи који су спремни да говоре истину и да преузму свој део одговорности. Бојим се да то још увек није већина, наглашава Александра Боснић Ђурић.

Шта је објавио Курир

Курир је, да подсетимо, објавио да се „велика превара одиграла у Новом Саду, где је опозиција одржала скуп против пребијања три студента за викенд, а заправо је реч о сукобу левичара и десничара хулигана“. Курир је за „превару“ оптужио опозиционе лидере, организаторе протеста из Београда и Новог Сада, новинаре, а онда и досолио додајући да “ је посебно занимљиво да су лидери опозиције (наведени поименично) били на састанку у америчкој амбасади са помоћником државног секретара САД Метјуом Палмером. Све то је војвођански јавни сервис РТВ објавио без икакве ограде или навођења разлога зашто се тај текст објављује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси