Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жана Булајић: На РТВ-у више нисам пожељна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Жана Булајић: На РТВ-у више нисам пожељна

Изношење општепознатог податка у живом укључењу у „Дневник у 5“ Радио-телевизије Војводине, пре три недеље, београдску дописницу ове телевизије Жану Булајић, у то је уверена, коштало је даљег ангажмана у програму покрајинског јавног сервиса.

„Од 13. фебруара, када сам се уживо укључила са Аеродрома ’Никола Тесла’, одакле сам извештавала о преузимању управљања над тим објектом од стране француске компаније ‘Ванси’, више нисам добила ниједан новинарски задатак“, рекла је Жана Булајић за Цензоловку.

Уверена је у то да јој је судбину на РТВ-у запечатило прозивање Владе Србије за неиспуњавање обећања. 

„Нико ми то није званично саопштио, али сам од људи са РТВ-а чула да у кући то моје укључење, а заправо то што сам поменула општепознату чињеницу да Влада Србије није испунила обећање да ће уговор са ’Вансијем’ о концесији над Аеродромом јавно објавити, није најбоље примљено“, навела је Жана Булајић за Цензоловку.

„На незадовољство мојим извештавањем указао ми је истог дана уредник ’Војвођанског дневника’ (емитује се у 22h) који ми је и сугерисао да у свом прилогу о ‘Вансију’ овај пут изоставим помињање уговора. Учинила сам то јер нисам хтела да му правим проблем“, објашњава она.

Жана Булајић каже да је, опет незванично, сазнала да је након фамозног укључења главни и одговорни уредник Информативног програма РТВ-а Ненад Ћаћић на једном састанку изјавио да је „не жели више у програму“.

Истина или не, тек њена матична кућа, агенција Нинамедија, посредством које ради као дописник РТВ-а из Београда, након фамозног „лајва“ са Аеродрома упорно „заборавља“ да је стави на планове снимања.

Другим речима, за њу већ три недеље нема новинарских задатака. Ни од матичне куће, ни од РТВ-а до данас, како напомиње, није добила било какво образложење за такву одлуку.

Ћаћићу смо понудили да прокоментарише „случај Булајић“, као и данашње саопштење Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), али његов одговор није стигао до објављивања овог текста.

Жана Булајић наводи да ће сачекати да правно буде решен њен статус у Нинамедији, и да ће онда размислити о наредним корацима. Углавном, каже она за Цензоловку, у тој агенцији нема намеру да остане.

„Нећу више да радим за њих. Шта ми то треба да после сваког урађеног прилога морам да размишљам о томе да ли се неком то неће свидети“, наводи некадашња новинарка Б92/О2, Фокса и БК телевизије.

НДНВ: На РТВ-у се наставља шиканирање професионалних новинара

НДНВ је данас поручио да најоштрије протестује због цензуре и притисака на новинаре у Радио-телевизији Војводине, и у свом саопштењу навео да су „новинари који професионално обављају свој посао непожељни у покрајинском јавном сервису чије руководство крши прописе о јавним сервисима стављајући интересе власти изнад интереса грађана“.

„Последњи пример је професионално шиканирање новинарке Жане Булајић, која је уредницима РТВ-а постала неподобна пошто је приликом извештавања о преузимању Аеродрома ’Никола Тесла’ од стране француског ‘Вансија’ у директном укључењу у Дневнику у 17 часова навела ноторну чињеницу да јавност још увек није упозната са садржајем уговора о концесији који је држава склопила са том француском компанијом“, стоји у саопштењу НДНВ.

НДНВ се такође осврнуо и на тренутни статус Жане Булајић у Нинамедији, за који она сама каже да јој је нејасан, пошто после истицања претходног уговора, 31. јануара, нови још увек није потписала.

„Поред цензуре и мобинга којем је изложена, неизвестан је и радни статус Жане Булајић, која је у дописништву РТВ-а ангажована посредством агенције Нинамедија. На том радном месту је од 18. новембра прошле године, на основу уговора са Нинамедијом који је потписала тек 1. децембра. Иако је тај уговор истекао 31. јануара, у РТВ-у су наставили да је ангажују све до 13. фебруара, а у Нинамедији су јој усмено рекли да је то уобичајена процедура и да ће накнадно потписати нови уговор. То се ипак још увек није десило. НДНВ упозорава на могуће кршење прописа приликом ангажовања новинара на покрајинском јавном сервису, те евентуалне манипулације са уговорима о раду које се користе као додатни притисак на новинаре да раде по налозима политичких комесара, а не у складу са стандардима професије“, саопштио је НДНВ.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.03.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:33

СТАНДАРДИ!?

Има разних чуда, као кад о "стандардима професије" говори НДНВ!?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси