Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прешишале и Нушића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2010.

Извор: Вечерње новости

Прешишале и Нушића

Ученице другог разреда основне школе у Смедереву издају новине у рукопису. Чим су научиле да пишу, покренуле новине


„У Основној школи 'Димитрије Давидовић' у граду Смедереву се десила веома велика незгода. У одељењу II/4 школска табла је пала на две девојчице. Једна се зове Мина Живић, а друга Нела Перић“.

Вест је недавно осванула на насловној страни првог броја новина у рукопису „Стори“, које су покренуле ученице овог разреда. Исте оне на које се срушила табла, срећом без последица, ако се изузме покретање новина.

- Било ми је досадно. Или другарица долази код мене, или ја идем код ње. Онда ми је синула идеја да пишем новине - објашњава идеотворац, осмогодишња Нела Перић.

Предузимљива новинарка одмах је себи наменила уредничку улогу. Другарици из клупе, Мини Живић, дала је задатак да напише први број, наравно у рукопису. Новинарском двојцу, тек наученом да пише и чита, посрећило се да има велику вест, јер школска табла не пада сваки дан.

Новине имају и импресум, и цртеж као илустрацију.

Тако је почео озбиљан медијски бизнис. Екипи се придружила још једна другарица, и договор је пао - да свака, на смену, пише по један број.

Убрзо је освануо други број са ауторским потписом Неле Перић и темом - најпопуларнији дечији цртани филмови.

Трећи број новина потпуно је комерцијализован. У њему ауторка Мина Рапајић, изгледа рођена за маркетинг, рекламира своју школу цртања. „Ако желите да ваше дете лепо црта, позовите број...“. Потом следе детаљне информације о адреси школе, о часовима, трајању одмора, и, наравно, о цени за час и за месечну „школарину“.

Уз помоћ учитељице, новинарке из ИИ/4 први број штампале су у десет примерака. И продале су више примерака него што је својевремено продат први број „Смедеревског гласника“, кога је издавао Бранислав Нушић, такође по систему један новинар - једне новине. Он је у Смедереву 1883. године, као деветнаестогодишњак, продао један примерак, док су три осмогодишње „новинарке“ продале четири!

- Нудиле смо на путу од школе до куће за 50, 60 и 80 динара, а родитељи су купили за 100 динара - кажу ауторке рукописане новине, које су, кажу, од зарађеног новца купиле понеку ситницу. Уредница је чак зарадила за лутку.

Нушићеве новине „у покушају“ трајале су кратко, и биле добра пракса пре него што је добио позив из „Политике“. Школа коју похађају ове девојчице носи име Димитрија Давидовића, оца српског новинарства. Оне сада, као наследнице славних суграђана, можда вежбају за будуће новинарске подухвате.

антрфиле:
ДРУГАРИ И РОЂЕНДАНИ


Три новинарке кажу да ће можда потражити оригиналнији назив за своје новине. Такође, обећавају да ће више писати о догађајима у школи, о часовима, рођенданима и другарима, међу којима већ има доста оних који желе да постану део новинарског тима.

Јелена Илић

Коментари (1)

Остави коментар
пон

21.12.

2015.

Tellas [нерегистровани] у 17:50

Hehe

E kakvi smo bili,to su bila vremena !:-)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси