Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чачак помаже своје новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2010.

Извор: Политика

Чачак помаже своје новинаре


Локалне редакције добијаће сваког месеца милион динара из градског буџета

Чачак - Градоначелник Чачка Велимир Станојевић потписао је уговоре о „информисању од локалног значаја“ са директорима пет гласила чије је седиште у овом граду. Те редакције ће сваког месеца међу собом делити укупно милион динара, са ПДВ-ом, и на тај начин поправити положај новинара пошто у појединим кућама плате касне и неколико месеци.

– У градском буџету за ову годину информисању је намењено десет милиона динара, а првенствена дужност нам је да их усмеримо у правовремено обавештавање грађана о свему што се овде збива. Поред тога, верујем да ће ови уговори позитивно утицати и на материјалне прилике чачанских новинара, чији професионални стандарди никад нису били спорни – рекао је градоначелник Станојевић за „Политику“.

Ово је нова прерасподела информативног динара у граду, пошто је до краја прошле године тај буџетски новац одлазио углавном редакцијама насталим у окриљу „Чачанског гласа“, чији је оснивач био овај град. Од децембра, међутим, све чачанске редакције су у приватном поседу, што је градском руководству наметнуло обавезу да прошири круг корисника.

Тако ће уговор града и регионалне ТВ Чачак овом каналу доносити 350.000 динара нето сваког месеца, уз обавезу да произведе и емитује предвиђени број прилога. То подразумева, поред другог, по два прилога у дневним емисијама „Гласник“ и „Пресек“, као и једночасовну емисију „ТВ парламент“ сваке седмице. Град ће по истом уговору плаћати и 63.000 динара пореза на додату вредност а уговор је, у име ТВ Чачак, потписала директор Светлана Бојовић.

Други по висини је уговор локалне РТВ Галаксија 32 (власник Мишула Петровић), а закључен је на 200.000 динара месечно. Продукција „ЧА-видео“, чији је оснивач Гвозден Николић, закључила је уговор на 128.000 динара, а Радио Чачак на 80.000 динара. Пети је уговор о пословној сарадњи града и недељног листа „Чачански глас“ у висини од 95.000 динара нето. Уговор са Галаксијом важи од 20. маја, са ТВ Чачак од 25. маја а са осталим гласилима од 1. јуна, и сви истичу 31. децембра ове године. Новинске куће обавезне су да грађане информишу „истинито, објективно, потпуно и благовремено у складу са законом, правилима струке и новинарске етике“, и да уз фактуру достављају оверен и потписан преглед емитованог програма и објављених текстова. У току седмице, писарница градске управе у Чачку примила је и понуду Радио Озона и листа „Чачанске новине” (оснивач и власник оба гласила је Стојан Марковић) и о томе ће градоначелник Станојевић накнадно одлучити.

На ове уговоре, иначе, не примењује се Закон о јавним набавкама па није било огласа за достављање понуда, већ су приспеле на основу интерног позива упућеног редакцијама чије је седиште у Чачку.

Поред овога, из исте ставке градског буџета плаћају се директни преноси седница Скупштине града. Одборничка већина одлучила је, на заседању одржаном 21. априла ове године, да тај посао повери Радио Чачку, по цени од 68.000 динара за дан преноса, плус ПДВ.
Гвозден Оташевић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси