Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција испитује наводе о убиству новинарке Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2010.

Извор: Политика

Полиција испитује наводе о убиству новинарке Даде Вујасиновић

Свака информација која може да допринесе расветљавању било ког кривичног дела индикативна је и тужилаштво треба да је проверава, рекла је Снежана Маловић




Српска полиција почела је јуче да испитује наводе из дневника Ратка Младића који се тичу смрти новинарке Даде Вујасиновић, а који су објављени прекјуче у „Политици”, речено је нашем листу у врху МУП-а Србије.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је јуче да све чињенице које могу да допринесу расветљавању смрти новинарке Радиславе Даде Вујасиновић треба да се узму у обзир.

Маловићева је рекла да се залаже за то да се у случају Даде Вујасиновић најзад утврди истина и дође до даљег поступка процесуирања починилаца тог кривичног дела.

„Свака информација која може да допринесе расветљавању било ког кривичног дела индикативна је и тужилаштво треба да је проверава”, истакла је она коментаришући наводе из белешки Ратка Младића.

Она није желела да коментарише конкретна имена из тих белешки која се повезују са смрћу Даде Вујасиновић, наводећи да је то посао за тужилаштво и да као представник извршне власти не жели да утиче на рад те правосудне институције. Подсетимо, наш лист је јуче објавио препис из роковника Ратка Младића са натписом „Војни музеј” у којем се наводе сазнања о томе ко је убио новинарку Вујасиновић.

„У спрези са Мићом је Горан (прецртано) Душан Маловић који је у вези са Вуковић Гораном (убица је Љубе Земунца и вођа мафије у Београду). Они су убили новинарку Даду Вујасиновић, они су спремни на све... Кафић на Дедињу Метод у њему се састају Мићо и Вуковић и кафић се испразни када они разговарају... Мићо говори да је шеф подземља и надземља у Бгд... Мићо се фалио како је доведен да сруши Лукића и Вас, што је била игра М. Крајишника. Крајишник Вас ортодоксно не подноси”, стоји у том препису.

Горан Вуковић Мајмун и Душан Маловић су убијени 1994. године, шест месеци након смрти Вујасиновићеве. Једини преживели је бивши министар полиције Републике Српске Мићо Станишић који се налази у Хашком трибуналу где му се суди због оптужби да је починио ратни злочин.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару 118 у Новом Београду. У записнику који је сачињен после обављене обдукције, наведено је да је умрла дан раније у 1.30 сати. Приликом увиђаја на лицу места, истражни органи су поред новинаркиног беживотног тела пронашли и ловачку пушку њеног оца из које је, наводно, починила самоубиство.

Нино Брајовић, потпредседник Удружења новинара Србије, каже да су ове информације нешто сасвим ново и ексклузивно, да могу допринети откривању истине, али да у оваквим ситуацијама код две ствари треба бити опрезан, „јер се у подземљу свашта прича”.

– Спомињу се могући извршиоци који су у криминалу. Понавља се прича коју имамо око убиства Ћурувије, осумњичени су људи који су ликвидирани и тако у круг. У сваком случају, то ће бити добар траг за полицију – наглашава Брајовић.

Јелка Јовановић, потпредседница Независног удружења новинара Србије, истиче да је ово преломни моменат у откривању истине ко је Даду Вујасиновић убио и да тужилаштво сада коначно има прави разлог да напокон започне истрагу о убиству. – Издали смо саопштење поводом текста у „Политици” и тражимо од Републичког јавног тужилаштва и МУП-а да испитају наводе који могу открити убице, јер се први пут помињу нека конкретна имена. Уз пуно уважавање професионалности што је ваш лист успео да дође до тако значајног документа, наглашавам да је јако важно да сви наводи буду достављени породици, надлежним органима и правним заступницима – каже Јовановићева.

Подсећа да је прошле године коначно одбијена могућност да је у питању самоубиство, као и да су поводом 16-годишњице од убиства Вујасиновићеве у јавност изнете двоструке информације.– Ивица Дачић, министар унутрашњих послова, рекао је да су сва новинарска убиства истражена, међутим тужилаштво тек треба да ради на овом случају – нагласила је Јовановићева.

Захтев НУНС-а је, како каже, јуче прослеђен МУП-у, тужилаштву и Министарству правде.

Екипа „Политике”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси