Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари на суду немају шансе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2010.

Извор: Дневник

Новинари на суду немају шансе


Локални моћници даве локалне медије све чешће и жешће

Притисци на локалне медије су последња два месеца све чешћи и жешћи,спроводе их локални моћници подизањем тужби и изјавама које нарушавајупословни углед медија, директним претњама које представници локалних управаупућују медијима у “свом” атару... а ефекат свега тога је гашење медија –тврди адвокат "Локал преса" Драган Лазаревић.

Указао је и на то да тужбе не подносе обични грађани већ "они који себесматрају довољно моћним", многе редакције и журналисти уводе аутоцензуру, штоможе довести до укидања независног новинарства.

Председник Управног одбора"Локал преса" Дејан Миладиновић наглашава да су локалним медијима опали приходиод маркетинга, а питање је да ли ће издржати додатне притиске привредника,локалних власти, тужилаца и судија. Апеловао је на министарства правде иунутрашњих послова да новинаре и остале грађане заштите колико и јавнеличности.

Председник НУНС-а Ђорђе Влајић је оценио да се "медијска слобода освајала намилиметре, а губи на километре, што се посебно види у локалним медијима. Какоодмиче процес демократизације власт се све бахатије односи према медијима, некиод њих неће издрж ати транзицију, али не смеју бити мета нечије воље да ихгаси, јер не пристају да буду разгласи. Уз то се види и нова судска пракса дасе кажњавају и када за то нема основа".

Председник Асоцијације независних електронских медија Саша Марковић каже да ћепрва жртва економске кризе бити локални медији, којима прети нестанак илиотежано пословање, али је од тога много тежа самовоља месних кабадахија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси