Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грешке судова плаћаће грађани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Грешке судова плаћаће грађани


БЕОГРАД - Примена Закона о јавном информисању могла би да кошта пореске обвезнике Србије, уколико би Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио да је неки медиј у Србији био неосновано осуђен по новом закону о информисању!

Наиме, уколико се догоди да домаћи судови осуде неке дневне новине драконским казнама, а онда суд у Стразбуру пресуди да је примењена казна била неоснована, оснивач јавног гласила могао би то богато да наплати.

Београдски адвокат Војин Биљић, који је у неколико наврата заступао наше грађане пред судом у Стразбуру, за Глас јавности каже да при првом суђењу против неког медија власници још у току процеса могу да се жале Суду за људска права.

- Ако после одлуке из Стразбура прође уставна жалба и добије се позитивна пресуда, осуђени има могућност да наплати две штете: нематеријалну, због повреде људских права и за угрожену слободу изражавања, и материјалну, због изгубљене добити, односно због неправичног суђења.

Пресуда Европског суда може лако да буде донета на основу неколико преседана. На пример, постоји пресуда Пекин против Француске због штампања публикације „Баскијаца“. Такође, 1995. године Европски суд је донео одлуку на основу случаја Гајдиц против Аустрије да јавне личности морају да носе много већи терет када их медији нападају и да, колико год тешку терминологију користе, морају да имају већи степен трпељивости. Поента је да када се прође Стразбур имате сигурну наплату нематеријалне штете која се креће у износима од неколико хиљада евра. Штета за изгубљену добит може да износи неколико милиона - истиче Биљић.

Милорад Антонић, директор дневника Национал, који је по старом закону о информисању угашен 2003. године у време „Сабље“, за Глас јавности каже да још чека пресуду у Стразбуру.

Биљић објашњава да је просек трајања процеса пред Европским судом око две године, али да се нада да ће у нашем случају суђења бити убрзана.У случају да применом новог закона о информисању неки медији буду оштећени, УНС ће упутити тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру. Љиљана Смајловић, председница УНС, каже да ће то урадити после прве пресуде и кад исцрпимо сва правна средства у Србији. Она наглашава да је за доношење пресуде у Стразбуру ипак потребно време

.- Имам лична искуства с тим судом и читав процес траје веома дуго. Углавном, сигурна сам да ће Закон пасти, да ли пред Уставним судом у Србији или у Стразбуру, али сигурна сам да ће медији имати и те како велике штете од овог закона - закључује Смајловићева.

Антрфиле :

Предвиђене казне по новом закону о информисању:


- за клевету и увреду од 2.000.000 до 20.000.000 динара;
- за привредни преступ (ако се неко огласи кривим пре пресуде), ако је преступ учињен први пут, предвиђена је условна осуда уз обавезу објављивања пресуде.
Најмања предвиђена казна у писаним медијима од 25 до 100 одсто вредности укупног продатог тиража на дан објављивања информације и укупна вредност продатих огласа у том броју:

- у електронским медијима - од 25 до 100 одсто укупне вредности продатих огласа на дан објављивања информације;
- ако је информација објављена на насловној страни, највећа казна за писане медије је од 25 до 100 одсто укупне вредности тиража и огласа у периоду од седам дана;
- у електронским медијима од 25 до 100 одсто укупне вредности продатих огласа недељу дана од објављивања информације;
- предвиђене су казне за одговорне уреднике, за клевету и привредни преступ од 200.000 до 2.000.000 динара, а за остале прекршаје од 1.000.000 до 10.000.000 динара.

Ј. Ј. - О. Н.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси