Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оцене новог Закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2009.

Извор: Б92

Оцене новог Закона о информисању


Београд - Медијска удружења остају при ставу да је нови Закон о информисању лош, док у ОЕБС-у имају одређене замерке, али се уздржавају од оцена тог акта.

Полемика о измењеном Закону о информисању поново се захуктава дан уочи почетка примене тог закона. Шефица одељења за медије ОЕБС-а Драгана Соломон подсетила је, гостујући у емисији “Утисак недеље”, да је та организација имала одређене примедбе на закон, али није желела да се изјасни да ли је он добар или лош.

“ОЕБС у овом случају посматра процесе, определио се не за то да - ми тако ни не рагујемо, тако што устанемо и кажемо ‘за’, ‘против’ – ми смо врло јасно изразили став да је један од највећих проблема то што није било јавне расправе, проблем регистрације самих медија и бојазан да ће високе казне доводити до тога стања у којем једна држава затвара медије, а то је заиста једна пракса која је неприхватљива”, подсећа Соломонова.

Она, међутим, каже да ће оцену да ли је закон “европски” или “антиевропски” на крају донети стручњаци Европске комисије.

“Да ли је овај закон европски или антиевропски ми ћемо чути већ у октобру месецу и те процене ће да ради Европска комисија, наравно у свом прогрес репорту (Извештају о напретку)”, каже шефица одељења за медије ОЕБС-а.

Председница УНС-а Љиљана Смаиловић сматра да је закон репресиван и да ће довести до гашења медија.

Гостујући у истој емисији, Љиљана Смајловић је поновила да је велики проблем што је закон донет преко ноћи и што се још не зна ко је његов предлагач.

“Ви не смете да кажете чак оно што сте својим очима видели. Ако се закон буде неселективно примењивао, ви не смете сутра да кажете да је Влада одговорна за економску кризу у земљи, не смете да кажете чак и ако сте ви видели некога да почини неко кривично дело или прекршај, не смете то да кажете док он не буде правоснажно осуђен”, упозорава Смајловићева.

“Да ли може да се ради у новинарству тако да не смете да кажете да је Ратко Младић одговоран за масакр у Сребреници? Па, то је немогуће. Ја мислим да неко ко је то писао није размишљао о овим стварима, него је имао на уму да ухвати некога кога жели да казни и да га угаси и да је постојала јавна расправа, то би се све ишчистило, то би све испало, јер то је све ноторна будалаштина”, сматра она.

Закон је, гостујући у “Утиску недеље” оштро критиковао и Жарко Кораћ, посланик ЛДП-а, који, за разлику од осталих колега из тог посланичког клуба, није гласао за тај законски предлог.

Кораћ је објаснио да је Закон о информисању погрешно конципиран. Он каже да је његова суштина у кажњавању медија и њиховом дисциплиновању, а не подржавање слободе изражавања и информисања јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси