Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС протестује против измена Закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2009.

Извор: РТС онлајн

УНС протестује против измена Закона о информисању


Представници УНС-а позвали посланике да не гласају за измене Закона о јавном информисању, јер оне нису у сагласности са европским стандардима. Парламенту предата петиција са 600 потписа новинара. Закон лош по садржају, намерама, начину на који је направљен, оценио професор ФПН-а Раде Вељановски.

Представници Удружења новинара Србије протестовали су на Тргу Николе Пашић уочи почетка седнице Скупштине Србије, на којој је најављено усвајање измена Закона о информисању.

Представници УНС-а позвали су посланике да не гласају за Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању, јер је недемократски и нелегитимнан акт, и по начину предлагања и по начину доношења.

Новинари су на протесту носили транспарент "Стоп антиевропском закону о медијима".

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски рекао је на протесту да су најављене измене Закона о инфомисању лоше по садржају, по намерама, по начину на који су направљене и стављене у процедуру.

"Ако се 2009. године у једној иоле демократској земљи жели промена законске регулативе, онда она треба да унапреди односе у медијској сфери и да иде корак даље ка приближавању Европи, ка примени европских стандарада, а нови Закон је један значајан корак уназад. Упркос неким амандамнима, овај закон је у свом основном тексту непоправљив", рекао је за Интеренет портал РТС-а Раде Вељановски.

Професор Вељановски оцењује да измене Закона предвиђају гашење медија и обуставу рада што је супротно са тачком 10 Европске конвенције о људским правима.

"Остала је одредба да неуписивање у регистар повлачи одредбу о престанку рада медија, па таман да су све остале одредбе тога Закона одличне, само та одредба је таква да нико не би смео да помисли да се то ставља у процедуру и да се о томе гласа", оценио је Вељановски.

"Казне су и даље остале енормне и оне ће потпуно произвести цензуру и аутоцензуру, јер нема тог човека које може слободно да ради свој посао са тако запрећеним казнама, што значи да јавност ове земље више неће моћи да сазна оне информације које су у њеном интересу", оценио је професор ФПН-а.

Представка Европском суду у Стразбуру

Историчар Чедомир Антић, који је такође присуствовао протесту, рекао је за наш сајт да делује увредљиво што странке које данас тврде да су европске и реформске стоје иза овог Закона.

"Гневан сам зато што се догодила ова игра везана и за једно удружење новинара и опозициону партију ЛДП и мислим да не само људи који су активни у политици, већ и грађани, морају да подрже медије зато што су они бастион слободе, јер питање људских права и слобода није само питање пуних стомака и пуних новчаника", рекао је Антић.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић поновила је да је предложени Закон антиевропски, и да намера УНС није да се руши Влада, већ да се изрази протест.

"Уколико Закон буде усвојен, Удружење новинара ће тражити од председника Србије Бориса Тадића да тај закон не потпише, а обратићемо се и Уставном суду Србије", изјавила је председница УНС-а.

"Ми ћемо написати представку Европском суду за људска права у Стразбуру ако Закон ступи на снагу, а уколико нека пресуда по том Закону буде донесена, ова држава ће Европском суду морати да плати велике казне због оних који буду осуђени. Ми се, међутим, надамо да до тога неће доћи", рекла је Смајловић.

Представници УНС-а упутили су петицију са више од 600 потписа председници Скупштине Србије Славици Ђукић-Дејановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси