Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Зауставити судску цензуру"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2014.

Извор: Б92

"Зауставити судску цензуру"

Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност оцењује да је у Србији на делу увођење судске цензуре у медијима.

Савет је затражио реакцију ОЕБС-а, а као пример за цензуру наводи се потврда пресуде против ТВ Б92 због преношења полицијског саопштења.

"Запањени смо чињеницом да је Апелациони суд у Београду потврдио пресуду Вишег суда у Београду којом се ТВ Б92 осуђује због преношења полицијског саопштења, а по тужби бивше помоћнице министра здравља, као и због става суда да службена белешка полиције не може бити третирано као званичан документ државног органа?!", наводи се у саопштењу. 

Како се додаје, овакав став Апелационог суда у Београду, без обзира на коју се медијску кућу односила, апсолутно није у сагласности са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру и "прети да уруши ионако урушен правосудни систем Републике Србије". 

"Уједно, као нова опасност показало се и непостојање судске праксе коју формира Врховни касациони суд и озбиљан је проблем то што нижи судови немају смернице како се у појединим предметима треба понашати, односно да ли је то судска пракса на републичком или се формира на локалном нивоу. Из ових разлога нижи судови доносе очигледно неуставне и неевропске пресуде и тако доводе грађане у ситуацију да своја права годинама и озбиљним исцрпљивањем штите пред Уставним судом или Европским судом за људска права, а такође компромитују углед Републике Србије у међународним телима којима су овакве пресуде у најмању руку несхватљиве, неразумне и бесмислене", оценио је Савет Транспарентност. 

Апелује се на Врховни касациони суд да се озбиљно позабави судском праксом која ће бити обавезујућа у правосудном систему Републике Србије и која ће спречити увођење судске цензуре у медијску сферу. 

"Такође позива се и Уставни суд да јавно саопшти да ли је овакво поступање правосудног система прихватљиво са аспекта Устава и међународних акта", пише у саопштењу.

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

17.07.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 00:29

Re:

A, шта је то "песник" заправо хтео да каже кад га та накарадна пресуда радује? Ил' можда зна нешто што ми сироти не знамо.
Ало, мајсторе, одакле си!?!

Одговори
сре

16.07.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:39

izvinite, istraživači

Istraživačko novinarstvo se kod nas uglavnom svodi na blaćenje nepopularnih ljudi, mobing, pa ova presuda raduje. Ne može novinar da bude oslobodjen za pisanje neistina, samo zato što je novinar. Kakvo je to nakaradno shvatanje novinarstva?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси