Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пак vs. Смајловић, други део
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2014.

Извор: Танјуг

Пак vs. Смајловић, други део

Медијска саветница председника Србије Станислава Пак замерила је Љиљани Смајловић што је за вербални обрачун с њом злоупотребила дневни лист Политику, оценивши да је користећи замену теза обесмислила њено мишљење о једној одлуци Савета за штампу. Реч је о одлуци којом је одбијена жалба председника Србије на текстове у дневницима Блиц и Ало, чиме се Смајловић, која је на челу Савета, према речима Пак, укључила у кампању тих листова против председника државе, његове породице и сарадника, "пресудивши" да Томислав Николић - лаже.

 

 У одговору на писмо Смајловић је поручила саветници председника да су одлуке Савета обавезујуће за све који не желе да руше то независно регулаторно тело и замерила јој на личном тону којим је реаговала на одлуку Комисије за жалбе.

У данашњем отвореном писму Станиславе Пак, које је одговор на текст Смајловићеве у Политици, саветница председника констатује да папир трпи све, па и увреде на рачун председника и његових сарадника, али да је недозвољено то што Смајловић злоупотребљава Политику користи је као полигон за лични обрачун, "који не приличи ни пијаци".

"Користите се провидном заменом теза да обесмислите моје мишљење о једној одлуци Савета за штампу иза које сте сада и у одговорима стали. Дали сте ми тиме сасвим за право. Да ли Ви мислите да је Савет за штампу недодирљив и да нико не може да каже да је одлука тог тела неправедна", пита Пак и подсећа председницу Савета да је право на слободно изражавање мишљења је основни постулат демократије. 

Она замера Смајловићевој што је себе ставила изнад државних службеника, што је дозволила да злоупотреби Политику за лични обрачун, те што је на тај начин ушла у лични сукоб с Паковом, којој истовремено оспорава да има право да званично обавести јавност о свом мишљењу о једној одлуци Савета за штампу. 

Пак уз то примећује да је крајње депласирано поредити председника Николића са Тадићем, али и њу (Пак) "са неким ко је јавности непознат, мада уредницима веома добро познат (бивша саветница за медије бившег председника Србије)".

Свим уредницима и новинарима је веома добро познато да председник Републике има коректан однос према њима, подсећа Пак и додаје да и сама има фер и коректан однос са уредницима и новинарима те констатује да ће тако и остати. 

"Свој професионални однос нећу променити према Политици, чак и са Вама који је тренутно уређујете", констатује Пак и додаје да тиме завршава полемику са председницом Савета за штампу јер је, каже, угледни лист Политика, који су водили врхунски интелектуалци и реномирани новинари, изнад "приземног коришћења тезе о слободном новинарству који се користе по потреби и зарад личне промоције".

"На крају, председник није пекао ракију, није дао ташти дипломатски пасош, није кадрирао по јавним предузећима. Све остало што причате је бацање прашине у очи грађанима", поручила је Пак. 

У данашњем је уводнику Политике под насловом "Але и вране" главна уредница листа и председница Савета за штампу Љиљана Смајловић поново замерила председнику Николићу што није био у стању да прихвати по њега неповољну одлуку Савета као самосталног регулаторног тела. 

Похваливши његов манир да се због написа у Блицу и листу Ало обрати жалбом Савету, а не да, попут његовог претходника, организује смену уредника, Смајловић ипак указује на разочаравајући наставак у којем кабинет председника није био у стању да прохвати неповољну одлуку, а медијска се саветница председника писмима пуним личних увреда обратила главној уредници Политике и председници Савета за штампу. 

Смајловић замера Паковој што се и што је медијима разаслала та писма на меморандуму председника државе и то са "простачким алузијама типа врана врани очи не вади". 

Оценивши да су Борис Тадић и Томислав Николић политички антиподи којима је једина сличност та што су за медијске саветнике узели људе са "чудноватим схватањима слободе медија", Смајловић наводи да би зато било значајно да јавност зна каква је медијска политика Томислава Николића. 

Ово стога што је, тврди, Тадић о европским стандардима у тој сфери само причао, али их није примењивао, а његова је саветница за медије уместо медијске политике примењивала самог Тадића.

"Када је председник грађанин, а грађанин председник, за то кога он и зашто запошљава да га саветује о медијима - јавност може, али и не мора превише да мари. Али би морала да зна каква је медијска политика Томислава НИколића.", каже у уводнику Политике Смајловић и закључује: "А Станиславу смо упознали".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси