Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Дигитална технологија и пре рока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Јанковић: Дигитална технологија и пре рока

Директор Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) Милан Јанковић изразио је данас у Цавтату очекивање да би процес преласка са аналогне на дигиталну технологију могао да се догоди у Србији раније него што је роковима предвиђено.

 

Учествујући на регионалној конференцији о телекомуникацијама, медијима и технологији "Телеком Арена 2014", он је напоменуо да ће Рател до краја идућег месеца обавити консултације и ставити на располагање план расподеле за дигиталну дивиденду. Тако би био спреман да, ако држава одлучи, и ове године започне тај процес, и до краја године спроведе јавно надметање за коришћење дигиталних фреквенција.

Јанковић је рекао да је крајњи рок за прелазак средина јуна 2015. године, али да очекује да ће то уследити раније.

Говорећи о актуалном стању у Србији он је објаснио да су прошла два регулаторна оквира и да је закон о електронским комуникацијама усаглашен, и да очекује да ће у наредном периоду, с обзиром на то да ћемо имати први скрининг са ЕУ, добити нова упутства.

Јанковић је изразио задовољство што Рател, иако је Србија само кандидат за приступање ЕУ, већ сада има могућност да учествује у телу европских регулатора, што, како је нагласио, у многоме помаже у доношењу одлука које предстоје и по питању информисаности и активностима.

"Ми смо све што је требало да се имплементира тренутним законом урадили тако да оператери имају предвидиво пословање", поручио је он.

Јанковић је указао да се у Србији, са 7,2 милиона становника, остварује 1,55 милијарди евра прихода од свих телекомуникационих сервиса, што је око пет одсто бруто-домаћег производа земље.

Инвестиције у тој области, како је подсетио, износе годишње између 200 и 300 евра, и до сада је у сектору телекомуникација било три највеће инвестиције.

Сектор је релативно стабилан, без обзира на све мере које су биле, истакао је Јанковић.

Говорећи о разним областима телекомуникације он је рекао да фиксна телефонија има пенетрацију од више од 42 одсто, а када је реч о мобилној мрежу пенетрација износи чак 130 одсто, уз повећање броја постпејд корисника.

Јанковић је даље навео да у кабловском систему постоји велики број оператера, и изразио наду да ће дигитализација донети укрупњавање.

"Специфичност радиодифузије у Србији је да имамо преко 110 телевизијских и око 300 радио станица. Тако да је то нешто што ће дигитализација поспешити да се број смањи, да се консолидују јер тако нешто нема нигде сем у Србији", оценио је он.

Директор Агенције за електронске комуникације (АЕК) Македоније Роберт Орданоски истакао је да је у тој земљи, у области мобилне телефоније, изражен сезонски ефекат, те да сваког трећег квартала, када доста људи из дијаспоре долази у земљу, бива забележено највеће коришћење мобилне телефоније.

Он је пренео да у тој земљи има три оператера и 2,3 милиона мобилних уређаја, а 2,0 милиона становника.

Мобилни промет још расте у Македонији, подвукао је Ордански.

Он је рекао да је АЕК решила, након солуције проблема у мобилном сегменту, да се посвети фиксном интернету.

Такође је указао да је прошлог месеца донет закон за електронске комуникације у који су унете препоруке Европске комисије, тако да је Агенција добила веће ингеренције у додели фреквенција, и биће место на коме се сва питања могу решити.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

30.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 10:55

Komentar i odgovor

Moj prehodni komentar direktor RATEL-a dr Milan Jakovic komentarisao je sledeci recima:

"Postovani gosp. Popovicu,

Nacin koriscenja opsega DD1 je definisan Strategijom razvoja elektronskih komunikacije koju je usvojila Vlada RS, a postupak donosenja Planova raspodele je definaisan clanom 84 ZEKa.

S postovanjem,

Dr Milan Jankovic "

Ja sam mu odgovorio sledecim recima:

"Postovani gospodine Jankovicu,

Strategijom razvoja Vlada utvrđuje stanje u oblasti iz nadležnosti Republike Srbije i mere koje treba preduzeti za njen razvoj (clan 45. stav 1, Zakona o Vladi), dok se zakonom - pisanim opštim pravnim aktom slabije pravne snage od Ustava, koji donosi Narodna skupština, po posebnom postupku - uređuju, posle Ustava, najvažniji društveni odnosi (Pojmovnik Narodne skupštine).

Kao sto znate relevantne odrednice Strategije razvoja elektronskih komunikacija u Republici Srbiji od 2010. do 2020. godine nalaze se u tac. 4.4. i 4.5. Da li su te odrednice odgovarajuca zamena za odredbe clana 104. st. 7. i 8. ZEK-a - pitanje je za dobrog pravnika? U toku Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama niste predlozili brisanje pomenutih odredbi ZEK-a. Zasto?

Iskreno,
Dejan Popovic

Begrad, 30. april 2014."

Одговори
уто

29.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:02

Prvo skoči pa reci hop: IMT sistem


Prema clanu 104. stav 6. Zakon o elektronskim komunikacijama (ZEK) najkasnije do okončanja procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa Vlada, na predlog Ministarstva, a u saradnji sa pokrajinskim organom nadležnim za poslove elektronskih komunikacija, utvrđuje način korišćenja preostalog opsega radio-frekvencija namenjenih zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji, kao i pružanju širokopojasnih servisa (digitalna dividenda).

Po stavu 7. ovog clana, u postupku pripreme predloga akta iz stava 6. ovog člana, Ministarstvo je dužno da sprovede javnu konsultaciju u trajanju od najmanje 30 dana.

Medjutim, umesto da Ministarstvo, u skladu sa ZEK-om, zapocne sa sprovodjenjem javnih konsultacija o utvrđuje način korišćenja preostalog opsega radio-frekvencija namenjenih zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji, kao i pružanju širokopojasnih servisa (digitalna dividenda), taj posao umesto njega zapocinje RATEL i na svojoj internet stranici objavljuje: Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o utvrđivanju plana raspodele radio-frekvencija za IMT sisteme za pružanje javne elektronske komunikacione usluge u frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz (29.04.2014).

Umesto Vlade predvidjeno je da ovaj akt (pravilnik) donese MInistarstvo!

P. S. - IMT (medjunarodni mobilni telekomunikacioni) sistem nije isto sto i bezicni sirokopojasni komunikacioni sistem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси