Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови пакети за препакивање тржишта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2014.

Аутор: С. Деспотовић Извор: Политика

Нови пакети за препакивање тржишта

Будућност телекомуникација није више да нудите само мобилну или фиксну телефонију. Или само интернет.

 

Уколико желите да опстанете, мораћете корисницима да понудите апсолутно све у пакету. И фиксни и мобилни телефон. И интернет и кабловску телевизију, објаснио нам је генерални директор једне од водећих телекомуникационих компанија у Србија.

У случају СББ-а, осим ових услуга, веома брзо ће се наћи и телевизија – регионални информативни канал Н1. Ова телевизија још није ни почела да ради, а већ се спекулише о томе коме ће бити наклоњена, а коме неће и шта ће бити њена улога, тим пре што ће имати три регионална центра – у Београду, Загребу и Сарајеву, а њен партнер је амерички Си-Ен-Ен.

Али, какав је економски аспект ове приче? На овај начин ће овде бити створен још један телекомуникациони гигант, па се поставља питање да ли би све то могло да угрози конкуренцију, као и да ли је уобичајено да овакве компаније оснивају и своје телевизије.

Треба рећи да СББ држи више од половине тржишта кабловске телевизије у Србији, према подацима Ратела (Републичке агенције за електронске комуникације) за 2012. годину. Зато је СББ још у децембру 2012. проглашен за „оператера са значајном тржишном снагом у области дистрибуције медијских садржаја”. То значи да цене својих услуга за кабловску телевизију не може да мења без одобрења државе. Ова одлука је и даље на снази, а подаци за 2013. биће објављени средином ове године.

Осим тога, СББ је добио и одобрење да почне да пружа услуге мобилне телефоније, али није му додељена класична лиценца, већ одобрење да буде „виртуелни оператер за јавне телефонске услуге”.

– То значи да ће СББ користити мрежу неког од три мобилна оператера, на основу уговора који са њим буде закључио – објаснили су у Рателу.

Истовремено, почетком овог месеца омогућена је промена оператера и у фиксној телефонији уз задржавање постојећег броја телефона. Челници СББ-а никада нису крили да им је намера да преузму што већи број од око три милиона „Телекомових” корисника.

Слободан Марковић, ИТ стручњак, објашњава да је у телекомуникацијама тренд да се услуге групишу, јер се са основним пакетима више не остварују довољни профити.

– Услуге се нуде групно и свако користи постојећу мрежу за то. Неко каблове, а неко мрежу своје фиксне телефоније. Уопште ми не делује чудно то што СББ покреће телевизију. Сетимо се и да је „Телеком” купио „Арену спорт”. Фузија на том терену потпуно је нормална – сматра Марковић.

Он не страхује од тога да би СББ даљим растом могао да угрози наше тржиште, већ напомиње да би улога Ратела морала да буде већа.

– Треба омогућити да нови оператери што лакше улазе на тржиште. Тако би конкуренција била оштрија – сматра Марковић.

И док се финансијски извештај за 2013. још чека, подаци Агенције за привредне регистре показују да је компанија СББ у току 2012. имала приходе од 12,5 милијарди динара, али је забележила и губитак од око милијарду динара. Међутим, то је све било пре него што је ову фирму у октобру прошле године купио амерички инвестициони фонд „Колберг Кравис Робертс” (ККР). Ова фирма је заправо преузела већински део целокупне „Јунајтед групе”, а то је фирма која обједињава СББ у Србији, „Телемах” у Словенији и Босни и Херцеговини, као и „Тотал ТВ” који послује у свих шест земаља бивше Југославије.

Готово немогућа промена оператера

Када кабловски дистрибутер одлучи да промени канале које нуди корисницима он то уради не питајући корисника. Према нашим прописима, кабловски дистрибутери имају обавезу да у понуду уврсте јавни медијски сервис и локалне телевизијске емитере са територије на којој имају дозволу. Све друге, комерцијалне канале кабловски дистрибутер има права да укључује у понуду или их искључује како год пожели.

Било би логично да у таквој ситуацији и корисник може да бира, па да онда он промени оператера чија му понуда више не одговара. Међутим, то је у пракси готово немогуће. То потврђују и наши читаоци. Ко год је хтео да пређе код другог кабловског оператера, речено му је – нема техничких услова за то. Зашто?

Зато што, најчешће, само један кабловски оператер пружа услугу у једној згради, улици или у читавом крају града. Другом, конкуренту се не исплати да ту долази због једног или неколико корисника. Иако потрошачи, судећи по броју, имају могућност избора оператера, али објективно због подељених територија између њих – шансе за промену су за сада мале.

Ипак, с новим услугама оператера фиксне телефоније, који сада преко својих каблова стижу тамо где јуче нису могли, отварају се и нове шансе за замену кабловских дистрибутера.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси