Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Основана Фондација „Тања Петровић”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2014.

Аутор: И. А. Извор: Политика

Основана Фондација „Тања Петровић”

Установљена је и награда која носи име наше прерано преминуле колегинице, а додељиваће се за афирмисање културе у медијима. Први лауреат биће познат 25. фебруара. Татјана Тања Петровић, оснивач и први уредник онлајн издања „Политике”, преминула је пре годину дана. У знак сећања на нашу колегиницу и њен рад, основана је Фондација „Тања Петровић са жељом да се истакну и подрже личности које су изузетним залагањем допринеле афирмисању културе и уметности у медијима.

 

Фондацију су иницирали Тањини пријатељи, новинари и уметници који чине Управни одбор: Антонела Риха, Борут Вилд, Војка Пајкић, Катарина Шпанић-Остојић, Оливера Милошевић, Срдан Голубовић и Тамара Пуповац.

Награда која носи Тањино име треба да афирмише садржаје културе и уметности и новинарско стваралаштво у овој области која је на маргини у односу на друге теме које диктира друштвено окружење и медијско тржиште.

О добитнику прве награде одлучиваће жири који ће се састојати од чланова УО фондације. Од 2015. жири ће бити петочлани и чиниће га три члана УО фондације који ће се смењивати, један уметник или новинар и прошлогодишњи лауреат.

Награда ће бити додељивана сваке године 28. фебруара на Тањин рођендан.

Дугогодишњи новинар, уредник у редакцијама културе и издавачким кућама и секретар за културу Београда Татјана Петровић (1967–2013) рођена је у Новом Саду.

Дипломирала је на Факултету музичке уметности Београдског универзитета. Каријеру је почела на радију Студио Б, крајем осамдесетих радила је као уредница културе на Трећем каналу где је сарађивала и на пројекту Фестовизије. Била је сарадник Бемуса, Битефа, Феста, Трибине композитора, часописа „Рок”...

Најдуже се задржала на Радију Б92 где је током деведесетих радила као уредница културног програма. После октобарских промена, Тања је четири године била секретар за културу града Београда, а затим и уредница издавачке куће „Самиздат Б92”.

Од 2006. радила је у „Политици” као уредник онлајн издања нашег листа и покренула је и читану рубрику „Мој живот у иностранству”. У „Политици” је знатно допринела и пројекту дигитализовања архиве нашег листа.

„Са Тањом је било лако и лепо, милина радити”, рекао је Бранислав Ивановић, из редакције нашег онлајн издања, опраштајући се од Тање.

Са овим Ивановићевим ставом могу да се сложе сви који су радили са нашом Тањом и од ње учили.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси