Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Комисија анализира мотиве убиства Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2014.

Извор: РТВ

Матић: Комисија анализира мотиве убиства Пантића

Главни и одговорни уредник ТВ Б92 и председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић указао је данас да је новинар Милан Пантић, који је убијен 2001. године, био велики професионалац који је писао по два текста дневно од којих је сваки могао бити мотив за убиство.

 

Он је, на дискусији Америчке привредне коморе у Србији, рекао да је Комисија, када је почела да се бави тим убиством узела текстове да би анализирала теме како би ушла у траг мотивима.

"Живимо у годинама када се поводом годишњица убиства новинара удружења обраћају саопштењима, држава каже да ће нешто урадити, и никада се ништа не догоди", рекао је он, додајући да је због тога желео да направи искорак, претпостављајући да је могуће направити озбиљан продор.

Матић је указао да је у истрази овог злочина промењено седам радних група, оценивши да на тај начин није могуће расветлити то дело, те да је то више замазивање очију јавности него искрена и озбиљна жеља да се нешто уради.

У Србији постоји велики недостатак оптимизма, отвореног погледа на живот а 95 одсто јавних радника су апсолутни песимисти, рекао је он.

Говорећи о емисији "Инсајдер" он је казао да не би никоме пожелео оно што се догађало и што се догађа Бранкици Станковић последњих пет година.

Матић је објаснио да, када се уђе у Б92, који ове године слави 25 година постојања, мора да се рачуна да се тако нешто може догодити сваком, а када се догоди онда је то нека врста шока.

Матић је истакао да је кредибилитет лакше стећи него што је очувати га, те да је за време Слободана Милошевића било лакше јер је постојао један човек и један репресивни апарат који су предвидљиво реаговали, а у време демократизације то је постало комплексније јер је постојало више врста опасности.

Уредник емисије "Инсајдер" Бранкица Станковић нагласила је да новинари имају велику одговорност, јер ако објаве неку информацију а немају доказе одговарају за судбину лица о којима пишу.

Она је испричала на које неразумевање је наишла почетком емитовања "Инсајдера" и у самом Б92.

"Наша прва емисија је прошла тако што нико од уредника није тачно знао шта радимо. Око теме убиства премијера владао је медијски мрак, и одлучили смо да радимо емисију о томе. Након реакција, којих је било много, знали смо да смо направили нешто после чега нема повратка", објаснила је Станковић.

Она је указала да није наилазила на разумевање тадашњих уредника информативне редакције Б92, који су, како је навела, насели на писање таблоида и пуштали демантије на нешто што у емисији није ни објављено.

Већина уредника тада није била на нашој страни, подвукла је Станковић истичући да је тада кључна била подршка Матића који је стао иза емисије.

Она је признала да је размишљала и о одустајању 2005., која је година прекретница, јер је доживела шок због нечега што се десило само зато је свој посао радила одговорно.

Станковић је казала да после није одустала чак ни када јој је додељено обезбеђење.

Из земље, како је казала, није отишла, иако је имала и и даље има много прилика, јер је сматрала да је створила нешто што није завршено и зато што верује да се бави послом којим може да мења неке ствари.

С тим у вези је најавила ширење "Инсајдера" на регион.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси