Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мирковић: Диглитализација до половине 2015. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2014.

Извор: Бета, Телеграф

Мирковић: Диглитализација до половине 2015. године

Како је истакао помоћник министра културе и информисања Србије Саша Мирковић ако до половине наредне године не дође до дигитализације радио-телевизијског сигнала у Србији "постоји велика опасност да у граничним деловима земље Србије дође до мешања сигнала домаћих телевизија са телевизијама из суседних земља које су већ дигитализоване."

Помоћник министра културе и информисања Србије Саша Мирковић изјавио је данас да ће дигитализација телевизијког сигнала бити завршена у предвиђеном року, до половине 2015. године.

Заиста верујем да неће бити разлога да се (поново) пролонгира, између осталог зато што је ово крајњи рок за дигитализацију – рекао је Мирковић новинарима, подсећајући да је претходно постављени рок померен за три године “зато што заиста није било реално да буде испуњен”.

Како је истакао Мирковић, ако до половине наредне године не дође до дигитализације радио-телевизијског сигнала у Србији “постоји велика опасност да у граничним деловима земље Србије дође до мешања сигнала домаћих телевизија са телевизијама из суседних земља које су већ дигитализоване.”

У том случају ће се на тим каналима правити сметње телевизијама из Србије – рекао је он.

Мирковић је истакао да је дигитализација од изузетно великог значаја за медије и становништво у Србији. Рок за завршетак дигитализације телевизијског сигнала у Србији је 17. јун 2015. Крајем прошле године проширена је инцијална мрежа, тако да је пробним сигналом покривено подручје са 75 одсто становништва Србије.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

20.02.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 08:36

Promasena tema

Danasnja konferencija "Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji" (http://www.danas.rs/konferencije/ktvmediji.970.html?cId=154) nije imala na dnevnom redu pitanja digitalne terestricke TV radio-difuzne mreze i sluzbe u Srbiji, vec sledeca pitanja (kopiram):

"Da li kablovski TV operatori treba da imaju autonomiju prilikom izbora kanala koji će biti na listi TV programa i kako ta autonomija utiče na slobodu medija? Zašto je davanje prava za emitovanje u kablovskoj TV mreži u evropskim državama nadležnost nezavisnih regulatornih tela, dok je u Srbiji stvar poslovne odluke menadžmenta kablovskih TV operatora? Da li postoje tehnička ograničenja u broju raspoloživih TV kanala na kablovskim TV mrežama i kako razvijene države rešavaju ovaj problem? Pod kojim uslovima kablovski operetori mogu da skinu TV kanal iz svoje ponude i da li ovaj proces otvara mogućnost zloupotrebe različitih političkih i ekonomskih interesa? Da li je status kablovskih TV operatora neophodno sistemski urediti po modelu koji će garantovati slobodu medija, zato što većina građana Srbije gleda televiziju isključivo preko kablovskih TV mreža?"

S obzirom na izjave i reci pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije iznete u gore navedenom tekstu, cini se da je gospodin Saša Mirković u ovom slucaju promasio temu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси