Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијске слободе су угрожене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2014.

Извор: Данас

Медијске слободе су угрожене

Милорад Тадић, председник Асоцијације независних електронских медија

Предизборна кампања се захуктава. Имам утисак да грађане највише занима како ће живети, надају се привредном развоју, смањењу незапослености и побољшању животног стандарда. Највише од свега их брине редовност плата и пензија.

Било би важно се грађани не обмањују и да у кампањи политичке странке покажу имају ли програмске и интелектуалне капацитете, али и људске квалитете, да се успешно носе са многобројним проблемима Србије. Политичари у кампањи би морали да се фокусирају на економске реформе, образовање, јачање институција система, независност регулаторних тела и наставак борбе против корупције и криминала.

Главни приоритети следеће владе требало би да буду стварање повољних пословних услова и законских олакшица како би се привукли страни инвеститори и младима се обезбедили послови и нове животне прилике. Да би то постигла, нова влада мора да спроведе економске реформе, хитно смањи потрошњу јавног сектора и да настави неселективну борбу против корупције. У земљи мора да се обезбеди владавина права и институција система, а не појединаца.

Током транзиције и светске економске кризе систем вредности у нашем друштву је потпуно разорен, а самим тим и у медијима. Новонастали демократски поредак и слободно тржиште нису били савезници медијских слобода. Суочени смо с невероватном таблоидизацијом друштва, са огромним бројем вулгарних садржаја, а сигурно је да се тако се не успоставља нови систем вредности у друштву.

Последња дешавања у јавном простору Србије, скидања текстова, блогова, хаковање портала и укидање емисија представљају озбиљно угрожавање медијских слобода. Оне морају да буду загарантоване по стандардима ЕУ.

Да се разумемо, у Србији постоје бројне правне гаранције слободе изражавања и слободе медија. Оне су гарантоване Уставом и прецизиране законима. Поред тога, опредељеност актуелне власти и политичке елите Србије да се оснажују гаранције слободе изражавања и слободе медија јасно су истакнуте и јавно изречене на бројним јавним скуповима… Међутим, све ово мора да буде доказано и у пракси.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси