Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сад је ред на налогодавце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2014.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Сад је ред на налогодавце

Решавање злочина Милошевићевих служби безбедности кључно је за будућност Србије, каже Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију.

Србија мора да докаже, због саме себе и грађана, да је држава успоставила пуну контролу над службама безбедности. Преговори о чланству у ЕУ представљају изврстан оквир у коме се владавина права може истински успоставити. Најбољи доказ да се иде у том смеру је управо расветљавање ових злочина и правоснажне пресуде - наводи Кацин.

Колико сте пута инсистирали да се реши убиство Славка Ћурувије док то најзад није прихваћено?

То питање сам више пута покретао, али резултата није било док год врх политике није снажно стао иза коначног затварања овог поглавља. Сматрам да је рад Александра Вучића био кључан.

Како видите да би требало да изгледа то суочавање власти и грађана са злочинима који су почињени?

Ако говоримо о злочинима „државног тероризма“, потребно је да истрага дође до краја, да се открију налогодавци убиства Ћурувије и свих других случајева, и да се тиме коначно скине љага са државе.

Хоћете ли и даље инсистирати на откривању политичке позадине убиства Зорана Ђинђића и колико је то услов за европске интеграције Србије?

Расветљавање политичке позадине атентата на Ђинђића представља „condition sine qua non“ (услов без кога се не може) европске будућности Србије. Дванаестог марта 2003. је пуцано не само у једног човека већ и у владавину права и институције државе. Србија не може да се консолидује као демократија све док год пуки егзекутори бораве у затвору, а њихови налогодавци и организатори остају на слободи.

Шта нам то говори о кредибилитету и ефикасности српских институција? Да ли би припадницима ДБ из тог периода, ако им није утврђена кривична одговорност, бар требало забранити рад у државним институцијама јер је та служба коришћена за злочине?


Не желим да улазим у могуће модалитете лустрације припадника ДБ или реформе Службе, али сигурно је да данашња БИА није исто што и некадашњи ДБ. Ако и даље има службеника који су умешани у спровођење одлука Милошевићеве диктатуре, то би нарушило кредибилитет и оперативност те службе.

Убиство Јанићијевића

Најактуелније питање је политички мотивисано убиство Димитрија Јанићијевића које мора бити расветљено у најскоријем року. Институције Србије и Косова би требало да сарађују на овом случају и приведу починиоце и организаторе правди. Мала криминална група којој не одговара успех дијалога Београда и Приштине жели на најбруталнији начин да заустави примену априлског споразума и формирање ЗСО - објашњава Јелко Кацин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси