Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови медијски закони упркос противљењу струке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2014.

Извор: АБЦ Србија, Слободна Европа

Нови медијски закони упркос противљењу струке

Владине рекламе, дефинисање професије “новинар”, финансирање домаће производње играног и документарног програма, казне, постављеност Агенције за регулацију, стање јавног сервиса Македонске радио телевизије, остају главне примедбе на нове медијске законе које је усвојило македонско Собрање без присуства посланика опозиције.

Спорно је и то што се закони доносе онакви какве их је предложила Влада, а да ће се накнадно амандманима убацивати договорене измене. Македонски институт за медије стоји на ставу да је против било каквог закона за медије, јер они не решавају кључне проблеме новинара, каже директорица Биљана Петковска:

"Закони не решавају кључне проблеме медија, а то су пре свега рекламирање политичких партија у време избора, као и могућност да се медији и даље јављају у улози донатора партија.

Друго питање је државно рекламирање и чињеница да је влада оглашивач број један у радиодуфузним медијима.

Проблем остају и економска и социјална права новинара, јер се закон о радним односима не спроводи у целини, а не постоји ни сагласност о постизању колективног договора", каже Петковска.

Несугласице о медијским законима трају од почетка године, одржани су многи протести новинара, бојкотоване су дебате када су се организовале, а и међународне организације, нарочито ОЕБС, имале су много примедаба на њихов садржај.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси