Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легија не може да добије повластице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2014.

Извор: Б92

Легија не може да добије повластице

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић каже да Милорад Улемек по закону не може да добије повластице.

"Милорад Улемек је оптужен за најтежа кривична дела и по закону он не може да добије повластице, нити може да добије статус сведока сарадника", рекао је Матић у специјалној емисији ТВ Б92 о Славку Ћурувији.

Матић је рекао и да је хапшење организатора убиства Славка Ћурувије резултат тужилачке истраге те да је тужилац сигурно додатно проверио и оснажио Улемеков исказ.

"Постоје још два сведока, али те детаље ко су они зна специјални тужилац", навео је Матић.

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да је Милорад Улемек проговорио о убиству Ћурувије, што је било кључ за хапшење. Радисављевић је рекао да је Легија одлучио да проговори о овом убиству и да је то сведочење било безусловно.

Брат убијеног Славка Ћурувије, Јово, каже да је хапшење двојице осумњичених историјски помак у разрешењу убиства његовог брата. Ја овај дан чекам 5.000 дана и више, каже он.

Јово Ћурувија истиче ангажовање Комисије за истраживање убистава новинара, и каже да верује да ће се напокон убиство разрешити.

Казна је битна ствар, да су Славка, мога брата, убили државни службеници, каже Јово Ћурувија. Било је прича, додаје, да је мафија убила Славка.

"Ја овај дан чекам 5.000 дана и више", каже. Новинари су ти који су стално постављали питања о убиству мога брата, рекао је Јово. Додао је да специјалну захвалност дугује Љиљани Смајловић и Верану Матићу.

"Веран и Љиља су истерали звер из јазбине, а сада следи поступак", каже он.

"Ја сам увек потенцирао да је Мирјана Марковић инспиратор и подстрекач, а да је врх, Слободан Милошевић је једини који је то могао да нареди..." Он је рекао да није оптимиста кад је у питању Мирјана Марковић, па ни када је у питању Курак. Наравно, рекао је да ако се испостави да је наредбодавац Мирјана Марковић да жели да се њој суди па макар и у одсуству.

Матић је рекао да је и раније предлагао формирање комисије, чији је сада председник:

"Схватио сам да институције нису довољно јаке... И да је потребно направити додатну енергију и додатну снагу..."

Матић додаје да је схватио да се новинари сами морају ангажовати око тога, осим да се окупљају на годишњицама смрти.

"Навршава се годину дана рада Комисије, ми радимо интензивно, наравно ту је политичка подршка од раније, али тадашња ипак није била довољно снажна", каже Матић.

"Мислим да је то пар екселанс политичко убиство и склон сам дефиницији коју је дао Јово, да се догодило на тај начин", каже Матић.

Страшно је важно за новинарску професију, за државу, да се такви случајеви реше, недопустиво је да се догоди да се новинарима прети, да се прети редакцијама, да људи живе као ја или Браннкица Станковић годинама под полицијском пратњом, и да се мисли да је то решење, сматра Матић додајући да тако нешто не сме да се догађа у демократији.

На питање да ли очекује да ће да буде командних одговорности осталих у ДБ који су учествовали у том случају, Јово Ћурувија је рекао да мора да буде.

"Говорим о људима који су пратили Славка на дан убиства, и они су директно учествовали, они су јављали убицама где се Славко налази... Ја ћу док имам снаге да постављам то питање", рекао је Јово Ћурувија.

"Овде је потребно утврдити све аспекте, не само осудити онога ко је пуцао, ко је дао наредбу, него разоткрити читав механизам", каже Веран Матић. Он додаје да постоји читав низ убистава и да се то све мора решити. То је наша обавеза, као модерне државе, каже Матић.

Говорећи о другим убиствима, Матић је рекао да је радна група која се бави убиством Пантића много тога урадила.

"Ускоро ће бити доста њих саслушаних, у наредних неколико недеља ће почети саслушања, саслушаће се један затвореник из БиХ", каже Матић.

Што се тиче Даде, потребно је кредибилно вештачење, додаје он и напомиње да је ту и случај колега са РТС страдалих у бомбардовању.

"Пуно је посла пред Комисијом и не престајемо да радимо са случајем Славка Ћурувије... Јако је важно да се цело друштво суочи са својом мрачноим прошлошћу", рекао је Матић.

Селаковћ: Легија је био део машине, кредибилан је сведок

Министар правде Никола Селаковић рекао је за Б92 да је Милорад Улемек тренутно најкредибилнији сведок у случају убиства Славка Ћурувије.

"Од њега кредибилнијег сведока нема, он је био део те машине. Сетите се суђења за убиство премијера Зорана Ђинђића и ко је на том, и у сличним суђењима био сведок сарадник. То су били Дејан Миленковић Багзи, Љубиша Буха. Да ли су они кредибилни?", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да се током 15 година много тога променило у Србији, од владајућег поретка преко неколико влада.

"Ова влада је ушла са чврстом вољом и жељом да се овај случај реши. Не желим да кажем да није било воље у претходним владама, али се овде доста тога сложило. С једне стране је формирана Комисија, имали смо решеност Бирао, на чијем је челу Александар Вучић, и владе и имали смо један, да га тако назовем, позитиван бич који је стајао над свим институцијам које су имале снажан притисак да нешто ураде", рекао је Селаковић.

Он је додао да оно што је несумњиво јесте да постоји основана сумњамо да је иза убиства Славка Ћурувије стајао један део државе.

"То је нешто што је свакој држави тешко да призна и ово је суочавања са једним мрачним делом наше прошлости. То је и суочавање свих нас", рекао је Селаковић, додавши да је у време убиства Ћурувије Александар Вучић био у власти, али да је он тада осудио његово убиство.

Драшковић: Не верујем да је Легија постао Мајка Тереза

Председник СПО Вук Драшковић каже да јавност мора да сазна потпуну истину како је дошло до тога да Милорад Улемек Легија постане кључни сведок који је довео да хапшења организатора убиства Славка Ћурувије.

"Мени је неуверљиво да је Легија постао Мајка Тереза и то да је он безусловно открио убице Славка Ћурувије и ништа за то не тражи. Мени је то неуверљиво, а јавност мора да зна који је његов мотив", каже Драшковић.

Он је рекао да не верује да је Раде Марковић налогодавац.

"Није он могао да буде врховни налогодавац. Све налоге је издавао Милошевић и његова супруга Мирјана Марковић. Раде Марковић је био шеф државне безбедности брачног пара Милошевић", став је Драшковића.

Председник СПО-а додаје да истрага мора да доведе до Мире Марковић.

"Међутим, ја не верујем да ће органи доћи до ње. Она је у Русији, тамо је угледна грађанка и то што је умешана у убиство неће оборити њен углед у Русији", каже Драшковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси