Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комисија: Oткривање налогодаваца и убица новинара кључно за слободу новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Извор: Комисија за истраживање убистава новинарa

Комисија: Oткривање налогодаваца и убица новинара кључно за слободу новинарства

Комисија за истраживање убистава новинарa сматра да је откривање налогодаваца и убица новинара кључно за слободу новинарства.

Комисију је, пре годину дана, основала Влада Републике Србије на иницијативу новинара, са циљем да се утврде разлози због којих нису откривени починиоци и налогодавци убистава новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића, Даде Вујасиновић и медијских радника РТС приликом бомбардовања Србије.

У раду комисије су, поред новинара, учествовали и представници Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативне агенције, а одлуком директора полиције формиране су радне групе за сваки од ових случајева. Истрагу убиства Славка Ћурувије је водило Тужилаштво за организовани криминал, као прву тужилачку истрагу, а МУП и БИА су поступали по упутствима и захтевима овог тужилаштва.

Комисија је настојала да обједини целокупну документацију која се налазила у различитим институцијама. Заједнички рад Тужилаштва, МУП и БИА, уз подршку Бироа за координацију рада служби безбедности, нарочито секретара Савета за националну безбедност и првог потпредседника Владе Републике Србије Александра Вучића, постепено је стварао позитивну атмосферу и фокусирање истраге.

Подршка новинара и медија, а посебно новинарска истраживања, битно су допринели позитивним резултатима истраге. Може се рећи да је постигнута синергија свих поменутих институција и актера створила могућност да се прикупи довољно материјала за подизање оптужнице. 

Комисија истиче да је веома важно разоткрити сва политичка убиства, јер је немогуће градити правну државу на темељима злочина не разоткривајући их, нарочито злочина чињених у име државе или патриотизма. Борба против некажњивости убица новинара глобалног је карактера и оснивање и рад Комисије за истраживање убистава новинара у Србији, јединствен је пројекат који има за циљ да се створи модел који ће помоћи да се свако убиство истражи, сваки налогодавац и убица казне јер је то најефикаснији начин да се спречи насиље према новинарима - чуварима јавног интереса и оних уз чију помоћ грађани треба да добију правовремене информације важне за њихов живот, али и да се утиче на контролу власти.

Некажњени злочини, нарочито они који долазе из државних институција, позив су на ново насиље, претње, угрожавање безбедности. Због тога је веома важно да цео овај процес не буде ограничен на један или неколико драстичних случајева, већ да постане саставни део инструмената правне државе и обавеза сваког политичара и сваке политике. На тај начин ће се спречити нека нова убиства новинара и потреба да безбедност новинара полицајци чувају годинама.

Комисија ће наставити да пружа подршку раду институција система на овом, али и на другим случајевима – убиству новинара Милана Пантића, Даде Вујасиновић и медијских радника РТС.

Веран Матић
Председник Комисије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси