Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић: Поред Легије још два сведока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Извор: Б92, Танјуг

Вучић: Поред Легије још два сведока

Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је да постоје још два сведока у случају Ћурувија који су потврдили причу којом је начињен помак у истрази.

"Ја желим да се извиним грађанима Србије и породици Славка Ћурувије што су морали да чекају 14 година да извршиоци убиства дођу пред лице правде. Морам да кажем да злочин и убиства никада неће проћи некажњено због завере ћутања", рекао је Вучић.

Он се захвалио како је рекао "неколицини лица, од председника Србије до људи из Комисије за истрагу убиства новинара и малог броја људи из БИА и МУП-а и министарства правде".

"То показује и чињеница да нико у јавности није знао ништа о детаљима на којима смо радили. Постоје још два сведока, поред Легије, о којима не можемо да говоирмо и које не можемо да поменемо, али који су потврдили причу, а нећемо да их поменемо да не би угрожили њихову безбедност. Пре неколико недеља рекао сам да је случај Славка Ћурувије парадигма многих наших случајева из прошлости и да они који хоће да уреде земљу неретко морају да се суочавају са проблемима из прошлости. Те проблеме морамо да решимо ако хоћемо да живимо у уређеној земљи", изјавио је Вучић.

Одговарајући на питање о релевантности сведока, два о којима из безбедносних разлога није хтео да говори и Милораду Улемеку Легији, Вучић је овако одговорио:

"А ког другог релевантног сведока из тог времена можемо да нађемо? Ког поштеног из тог периода који може да зна шта се дешавало? Ова прича је проверавана на много места и на много више места него што је проверевана прича о убиству премијера Зорана Ђинђића".

Он је додао да је тужилаштво после 14 година схватило да сада има доста материјала у рукама и да "има више живих речи који потврђују злочиначку улогу дела државе и појединаца који су тобож у име државе такв злочин извршавали".

"Важно је да данас кажем да нико неће бити изузет из истраге и да са нашом државом нема ни шале ни игре. Кад смо рекли да ћемо те циљеве да остваримо многи су се смејали а неки су невољно одмахивали главом. Као што сам рекао нико не може да убија некажњено и нико не може да прође некажњено", каже вучић.

Упитан да ли је био посебно лично мотивисан за расветљавање случаја убиства новинара Славка Ћурувије јер је у време убиства био министар информисанај Александар Вучић је рекао да у истрази има других људи који су заслужнији од њега.

"Ја сам само радио свој посао и молио и захтевао од свих да раде напорно и вредно. О некаквим унутрашњим мотивима и жељи не могу нити бих хтео да говорим из простог разлога што нећу да било који други случај убиства не само новинара већ било које друго убиство нећемо са таквим жаром да радимо. Наш посао и мој посао је био да га урадим на најбољи могући начин да добијемо резултате и да те резултате покажемо. Колико сам несрећан што су породица и сви грађани чекали 14 година, некакво зрно задовољства ипак посотји што је случај решен", одговорио је Вучић.

Он је рекао да до краја фебруара или почетка марта очекује оптужницу за убиство Славка Ћурувије и да би до тада могло бити познато ко је главни налогодавац. Вучић је рекао да сада не може сада да коментарише наводе о улози Мирјане Марковић у убиству Ћурувије.

"Не верујем да је неко намерно ометао истрагу, јер су јавностии блии познати подаци о праћењу Ћурувије. Верујем да су посвећеност и марљивост најважнији и да су управо они донели резултат."
Ускоро готов и случај Дарка Шарића

Он је рекао да је ухапшен Милан Обрадовић Дејтона због трговине кокаином код кога је пронађен око килограм чистог кокаина, чија је вредност око 400.000 евра. Вучић каже да очекује расветљавање још неких злочина и поновио да је недавно рекао да је почео пакао за велике нарко-дилере.

"Србија постаје нормална земља и у страху требају да буду они који су мисли да криминалом могу да праве будућност Србије", рекао је Вучић и најавио да ће ускоро бити ухапшен и Дарко Шарић.

"Очекујем да у наредном периоду и највећи случај који није било могуће решити до скора у наредним недељама и месецима буде решен, а то је случај Дарка Шарића", рекао је Вучић.
МИ6 није учествовао у убиству српских младића у Пећи

Александар Вучић демантовао је медијске наводе да је у убиству српских младића у кафићу Панда у Пећи 1998. године учествовала британска тајна служба МИ6.

"Морам да демантујем да су у убиству српских дечака у кафићу Панда у Пећи учествовали МИ6 или САС. То наноси штету нашој земљи, ми са њима имамо одличне односе, а они са тим немају никакве везе. Ту има чудних ствари и то је веома тешко да о томе данас говорим, када будемо имали више детаља ми ћемо о њима обавестити јавност", рекао је он.

Вучић је додао да ће кривци тог дела бити приведени правди и поновио да оно нема никакве везе "ни са каквом британском или било којом другом службом".

"Нећемо излазити ни са каквим детаљима док их не будемо имали више и да можемо да склопимо целу причу. Уверен сам да ћемо радом и посвећеношћу и даљим отвореним предистражним радњама успети да дођемо до закључка и оптужнице које ће нас довести до даљих резултата у том случају", закључио је Вучић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси