Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција и тужилаштво да утврде истину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2013.

Аутор: Н. Смиљанић Извор: Данас

Полиција и тужилаштво да утврде истину

Главни уредник листа Дневник Мирољуб Мијушковић позвао је полицију и тужилаштво да утврде истину у спору између Дневник Војводина преса и Покрајинског одбора Демократске странке. Дневник тврди да им ДС дугује пет милиона динара за штампање предизборног материјала, што ова странка демантује.

ДС оцењује да руководство тог листа покушава да се обрачуна са политичким противницима.

Истовремено, ова новинска кућа позвала је и Агенцију за борбу против корупције да утврди колико је војвођански ДС пријавио, а колико заиста потрошио новца за пропаганду у кампањи за прошлогодишње изборе.

Према речима Мијушковића, та медијска кућа поднела је тужбу Привредном суду против Покрајинског одбора ДС да им се исплати дуг за штампање промотивног материјала „Избор за бољу Војводину“ у марту прошле године. Пропагандни материјал је био у тиражу од готово милион примерака са ликом Бојана Пајтића на насловној страни, од чега је штампано 470.000 ћирилицом и 411.200 латиницом на српском језику, 84.800 на мађарском, 14.500 на словачком, 7.000 на румунском и 2.700 на русинском језику.

Новине на српском су штампане на 16 страница, а на језицима мањина на осам.

Пропагандне новине штампала је штампарија Форум.

Дневник Војводина прес је платио штампарији сав уговорени посао, укључујући и порез на додату вредност. Од укупног броја примерака, ПО ДС-а платио је за 190.000 износ од 1.244.310 динара, а за 800.200 је остао дужан 5.240.509 динара. Мијушковић у отвореном писму каже да се тадашњи председник ПО Душан Елезовић правдао да странка нема довољно новца и обећавао да ће рачун измирити пријатељи и спонзори партије.

„Наше предузеће више пута је слало опомене и опомене пред тужбу, надајући се да ће ДС измирити дуг. Војвођанске демократе нису одговарале, али нису ни вратиле уредно послату фактуру“, наводи Мијушковић.

Након што је Привредни суд 11. октобра донео решење о извршењу, којим се дужнику налаже да у року од осам дана намири потраживање заједно са судским трошковима, демократе су одговориле приговором у којем наводе да Дневник Војводина прес никада није испоручио било какав материјал, па ни „промоматеријал“ који је наведен у фактури. Главни уредник Дневника јавно је затражио да надлежни државници сада провере ко говори истину.

„Позивамо Бојана Пајтића да пред ТВ камерама понови да никада Демократска странка није добила ни поделила промоматеријал с његовим ликом, чије су штампање платили новинари Дневника. Ако то заиста учини, спремни смо да повучемо судску тужбу“, рекао је Мијушковић.

ДС тврди да је измирила све уговорне обавезе према Дневник Војводина пресу из предизборне кампање и оптужује руководство Дневника да пласирањем неистина о „наводном дугу“ покушава да злоупотреби тешку финансијску ситуацију у којој се налазе новинари тог листа, „зарад обрачуна са политичким противницима“.

„Жалосно је то што нови власници Дневника, који су до власништва над најстаријим новосадским листом дошли противзаконито, урушавају годинама грађени углед ове новинске куће и користе Дневник да пласирају неистине о политичким противницима“, навео је ДС у саопштењу за јавност.

Изјаснили се и напредњаци

У спор војвођанског дневног листа и ДС укључила се и Српска напредна странка.

Новосадски одбор СНС позвао је ДС да плати наводна заостала дуговања према листу Дневник и оптужио је за упропаштавање новосадског Дневника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси