Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Такса изнад правде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2013.

Аутор: Б. Царановић Извор: Вечерње новости

Такса изнад правде

Више од две деценије новинар Вјекослав Радовић доказује јавности и судовима да није крив за лансирање измишљене афере „вуковарске бебе“. Осим што је „обележен“ у професионалним круговима, ова неистина коштала га је живаца, пара и здравља.

Правду је потражио на суду, поднео три тужбе против оних који су га „блатили“ и после четири године добио све три првостепене пресуде. Симболично, баш на вуковарски јубилеј из Првог основног суда стигла му је необична судска наредба - да у року од осам дана плати одговор на жалбу једног од тужених који је изгубио спор!

Према Закону о парничном поступку и другом о судским таксама, одговор на жалбу сматра се припремним поднеском и не плаћа се такса. Ипак, ово је само кап у чаши неправди.

У време када је у јавности лансирана монструозна прича о масакру 40 српских беба од стране хрватских снага, 1991. године, непосредно пре уласка ЈНА у Вуковар, Вјекослав Радовић је радио као дописник Ројтерса.

- Београдски кругови, који се претежно финансирају из иностранства износе мојеиме као творца афере, лепе ми етикете ратног хушкача - прича он.

- Од тада сам упорно демантовао у свим доступним медијима, износио доказе, али ништа није помогло. Пре четири године, после најновијег таласа „каљања“ мог имена, тужио сам НУНС, народног посланика Зорана Остојића и новинара Велимира Ћургус Казимира. Спорови су окончани у моју корист.

Прва пресуда пред Вишим судом приписује Радовићу за претрпљени душевни бол 300.000 динара, исти износ добија и по једној пресуди Првог основног суда, а по другој испред овог суда - 150.000 динара.

- Иако су то симболични износи за огромну штету, нисам се жалио, тражећи једино да правда буде задовољена - каже Радовић. - Осим што сам сваку таксу за поднету тужбу платио износом у висини моје пензије, ипак, не могу да разумем зашто мој изнуђен одговор на жалбе тужених морам ја да платим и то са 18.000 динара.

Према речима адвоката Тихомира Константиновића, према Закону о судским таксама, одговор на жалбу се не плаћа.

После жалби на првостепене пресуде, што је правни лек који су искористили тужени, коначну пресуду по све три тужбе донеће Апелациони суд - каже Радовић.

- Проблем је што на једну од њих чекам девет месеци, на другу шест, а на трећу два. По закону, Апелациони суд дужан је да реши предмете у року од два месеца. То у пракси није тако, али зато се мени и у писму из Првог општинског суда налаже да платим таксу у року од осам дана.

Експерт се извинио

Хашки трибунал је у појединим процесима користио експертски извештај Француза Реноа де ла Броса у којем је цитиран и случај „вуковарских беба“ са мојим измишљеним ауторством, каже Радовић.

- Писао сам Де ла Бросу, доставио му документе и доказе и затражио контрадоказе. Убрзо ми се извинио и одговорио да је информације о афери покоља вуковарске деце добио од једног „угледног“ београдског новинара, „угледног“ недељника, а потврду и једне „угледне боркиње“ за људска права. О свему је обавестио и Хашки трибунал.

Фотограф у Америци

Цела прича „вуковарске бебе“ потекла је из кругова који су је мени приписивали, каже Радовић.

- Циљ је био да се дискредитује један од ретких страних дописника који у то време нису априори прихватали тезу да су Срби криви за сва злодела у Југославији. Причу је Ројтерсу продао фотограф Горан Микић, који је убрзо нестао, побегао у Америку. Мени је одузет професионални углед, због чега сам много изгубио.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси