Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драгану Ђиласу до 10 година робије због трговине утицајем?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2013.

Аутор: Е. К. Извор: Курир

Драгану Ђиласу до 10 година робије због трговине утицајем?

Драган Ђилас, лидер ДС, могао би да одговара и за кривично дело трговина утицајем због основане сумње да је имао власнички удео у угашеном Пресу и (ин)директно учествовао у пословима финансирања тог дневног листа и у време док је обављао јавну функцију градоначелника Београда. За то кривично дело предвиђена је казна и до десет година затвора.

Трговина утицајем, да појаснимо, значи да особа користи свој службени или друштвени положај како би утицала да се нека службена радња изврши или не изврши и на тај начин оствари добит. Како је Курир већ писао, механизам у случају Преса заснивао се на томе да су рекламе Скупштине града, институције у којој је обављао јавну функцију градоначелника, даване том дневном листу.

Ђилас, подсетимо, упорно одбија да призна да је с Мирославом Мишковићем, власником „Делта холдинга“, газдовао Пресом упркос бројним доказима изнетим у јавности и прозивкама, како политичке тако и стручне јавности. И покојна Верица Бараћ, председница Савета за борбу против корупције, упозоравала је да се у Прес сливао државни новац - преко маркетиншких агенција („Дајрект медије“ и „Мултиком групе“) извлачен је новац из Телекома на огласе у Пресу.

- Ђилас, и градоначелник Београда и (тада) потпредседник ДС, има две фирме за медије преко којих иду канали за новац и куповину реклама и друге утицаје на медије. Кад смо пробали да разговарамо о томе, завршило се игнорисањем, као „какве то везе има“ - говорила је Бараћева.

Душан Слијепчевић, члан Савета, каже да у тој институцији стоје иза свих навода у последњем извештају Верице Бараћ о стању о медијима, у којем је изнела доказе о Ђиласовој умешаности у Пресу и његовом утицају на медије.

- Апсолутно стојимо иза сваке речи Верице Бараћ о стању о медијима - додаје он не желећи да коментарише то што државни органи игноришу „случај Ђилас“.

Уз то, лидер ЛДП Чедомир Јовановић је пре три дана на РТС рекао да је управо Ђилас био власник Преса, а за скривање имовине, према закону Агенције за борбу против корупције, предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година затвора, плус 10 година забране конкурисања на јавне функције.

Шта каже закон

Одузимање имовине

Кривично дело трговина утицајем, из члана 366 Кривичног закона, предвиђа затвор од три месеца до пет година ономе ко „захтева или прими награду или другу какву корист за себе или другог, непосредно или преко трећег лица, да коришћењем свог службеног или друштвеног положаја или стварног или претпостављеног утицаја посредује да се изврши или не изврши нека службена радња“. Само обећање такве помоћи кажњава се до три године.Ко утиче да се изврши или не изврши службена радња која би се морала по закону извршити, казниће се од једне до осам година - стоји у закону и наводи да ће починилац бити кажњен од две до 10 година ако је за посредовање у овом случају примљена и накнада. Закон предвиђа и одузимање награде и имовинске користи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси