Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Развијати медије на језицима мањина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2013.

Извор: Фонет

Развијати медије на језицима мањина

Медијска сфера у Србији пролази кроз економску, етичку и професионалну кризу, а ту судбину деле и медији на језицима националних мањина, поручено је данас са отварања Друге регионалне конференције о медијима на језицима мањина, која се одржава у Новом Саду.

Медијима на језицима мањина требало би омогућити да се у јавном интересу развијају, ослодобођени од политичкихутицаја и да, уз уредничку и финансијску независност, прате глобалне трендове, речено је на скупу.

Новинарство и целокупна медијска сфера пролази данас кроз велику кризу и због тога настојимо да кроз законску регулативу побољшамо оквир за њихово деловање, рекла је новинарима на конференцији Државна секретарка Министарства културе Гордана Предић.

У томе, како је напоменула, држава се труди да регулише оквир и за несметано функционисање медија мањинских националних заједница.

Предић је навела да је управо завршена јавна расправа о медијским законима и да сад следи разматрање примедби које су кроз њу упућене на рачун нацрта закона и да ће кроз две до три недеље бити јасна слика које су примедбе усвојене.

У том периоду ће, пошто се усвоје примедбе на Закон о електронским медијима, нацрт бити упућен на мишљењеМинистарству и потом ће, како је навела Предић, Закон бити послат у Брисел, а то исто важи и за Закон о јавном информисању, који ће ускоро још једном бити послат у Брисел, пре него што дође пред Владу Србије.

Предић је на отварању конференције изразила уверење да ће, уз одговарајућу регулаторну заштиту и мањинска јавнагласила моћи да се усавршавају и прате савремена достигнућа и додала да ће Министарство културе пројектним финансирањем наставити да их подржава на том путу.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је поручио да се Војводини "дугује Закон, који ће уважити све њене специфичности", као и да би националне заједнице требало да буду укључене у његово доношење.

Оно што ми видимо као проблем је што је у законима, који ће доћи, а који су сугерисани из Европске уније (ЕУ),предвиђена приватизација медија, али мора се водити рачуна шта је то конкретно и које проблеме доноси на терену, указао је Грујић.

Да ли се тиме смањују мањинска права, да ли ће неке мањинске заједнице бити ускраћене, упитао је он и указао налоше примере када су продајом појединих РТВ станица, "два или три језика- нестала".

Треба бити страшно пажљив према Војводини, која је специфична средина, упозорио је Грујић.

Шеф Политичког одељења Делегације ЕУ Лука Бјанкони подсетио је да је Србија у процесу ревидирања својих медијских закона како би се приближила пракси у ЕУ и да су досад готова три нацрта закона - о јавном информисању, о електронским медијима и јавним сервисима.

"Оно на чему инсистирамо, што је у складу са правним тековинама и праксом ЕУ јесте да се регулише финансирање медија из јавних средстава, како оно не би пореметило фер услове на тржишту и довело комерцијалне медије у подређени,положај", рекао је Бјанкони.

Он је објаснио да из јавних средстава може бити финансиран медијски садржај од јавног интереса, а све остало представља комерцијални садржај и требало би да буде финансирано из комерцијалних извора.

Тренутни модел финансирања медија, као и било ког другог "јавног предузећа" није одржив, поручио је он.

Према његовим речима, информисање на језицима мањина је по природи јавни интерес и државно финансирање таквих програма је неопходно и то нико не дововди у питање, али тај систем државне помоћи треба хармонизовати са стандардима у ЕУ.

Бјанкони је указао да ће Савети националних мањина имати кључну улогу у процесу модернизације медија.

"Градимо грађанско друштво у којем је важан сваки појединац, а без медија, тешко да ћемо створити просвећену јавност која ће бити јак коректив свима нама који доносимо одлуке", рекла је потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова и нарочито истакла значај мањинских медија.

Конференцију "Синтеза, синергија и симбиоза" у Новом Саду организовали су издавачка медијска кућа Мађар Со, уз подршку покрајинске Владе, Организације за европску безбедност и сарадњу и Европске уније.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси