Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оливер Антић код Радета Марковића на своју руку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2013.

Аутор: С. Чонградин Извор: Данас

Оливер Антић код Радета Марковића на своју руку

Саветник председника Србије Оливер Антић отишао је на своју руку у посету бившем шефу Државне безбедности Радомиру Марковићу, сазнаје Данас. Он као председник Комисије за помиловање није био у обавези да тражи ни дозволу председника Србије, али ни чланова поменуте Комисије да разговара са осуђеником који је Комисији поднео молбу за помиловање.

 

Како за Данас објашњавају у кабинету председника Србије у одговору на питање на основу чијег налога је Оливер Антић ишао у затвор да разговара са Радомиром Марковићем, осуђеним на 40 година за политичка убиства, „чланови Комисије за помиловања прикупљају информације о лицима које подносе захтев на различите законом предвиђене начине“.

„Прибављају мишљење институција. Разговарају са заступницима, по потреби и са тим лицима. За те радње њима није потребан ничији налог“, наводе у кабинету председника Србије. Они наглашавају да „на основу прикупљених информација, чињеница и стручне оцене свих чланова, Комисија даје своје мишљење о случају“.

„Тај процес још није окончан. Председник са тим може да се сагласи или не. Може да не одговори“, истичу у кабинету председника Николића.

Оливер Антић није желео за Данас да говори о посети Марковићу, објашњавајући да „није у прилици да разговара“.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да до њега никада није дошао захтев за помиловање бившег шефа ДБ Радомира Марковића, а читаву причу у медијима о тој теми окарактерисао је као притисак на њега, као председника.

- Не притискајте председника Републике, никад нисам донео погрешну одлуку, па нећу ни сада, поручио је Николић. Он је рекао да захтев за помиловање треба да испуни много услова - да се о њему изјасне затворска јединица у којој се затвореник налази и суд који му суди, Министарство правде и Комисија за помиловање.

Николић је додао да не разуме зашто се ствара, како је рекао, овако загрејана атмосфера око неке одлуке „коју бих ја требало да донесем или је никада не донесем“, и напоменуо да за то не постоје одређени рокови. Николић је објаснио да председник апсолутно самостално одлучује о томе да ли ће неко бити помилован или неће и истакао да на то не смеју да утичу ни Влада Србије, нити јавност. „Председник мора да донесе одлуку сам, а то значи да ће је донети, уколико тај захтев, када прође сву процедуру, дође код мене“, објаснио је Николић.

На питање да ли има сазнања о састанку његовог саветника Оливера Антића и Радомира Марковића, Николић је рекао да Комисија за помиловање, чији је Антић председник, обавља разговоре или са браниоцима подносилаца захтева или са њима директно, те да се он „у то не меша“. „Оливер није имао разговоре у смислу да ја нешто нудим, како би се дошло до блаже казне или помиловања. Ја никада никоме ништа не нудим, нити је то мој посао. Постоје органи који по закону имају право да се договарају о висини казне, а председник Републике је последња инстанца“, објаснио је Николић.

Међутим, адвокат Слободан Бељански за Данас оцењује да одлазак председника Комисије за помиловање Оливера Антића у посету осуђеном Радомиру Марковићу изазива подозрење и отвара сумњу у објективност будуће одлуке.

- У Закону о помиловању је описана процедура која мора да се испоштује у оваквим случајевима, попут чињеница коме се подноси молба, на који начин првостепени суд даје мишљење, односно да се то мишљене шаље Министарству правде, које ради различите провере. Потом Министарство то доставља председнику Републике. Председнику је при руци Комисија за помиловања, која треба да да предлог. Дакле, нигде у Закону не пише да чланови те Комисије смеју или не смеју да иду у посете и на разговоре са осуђеницима. Међутим, није препоручљиво да се улази у личне контакте са осуђеницима који траже помиловање, јер то одмах изазива подозрење и може да створи сумњу у објективност“, објашњава Слободан Бељански.

Дачић: Нико не размишља о помиловању Марковића

Београд - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да нико у власти не размишља о било каквој ревизији, нити о помиловању осуђених за најтежа кривична дела, па ни о помиловању бившег шефа Државне безбедности Радомира Марковића. „Напротив, били би срећни када би били откривени починиоци још неких кривичних дела. Влада није расправљала о том питању, а мишљење ће дати Министарство правде, а то је и став владе“, рекао је Дачић новинарима у Скупштини Србије. Он је истакао да је потребно поштовати Устав по којем о помиловању одлучује председник Србије. „Не желим да дајем изјаве које би нарушиле легитимитет председника Србије. О томе се непотребно дигла галама у јавности, јер нико није ни најавио да ће Марковић бити помилован“, рекао је Дачић и оценио да су наводи о његовом помиловању „политичка прича“.

„Они покушавају да садашњи режим, како они називају власт, означе као оне који оправдавају убиства која су се догодила пре 2000. године. Исти је циљ оптужби за диктатуру“, рекао је Дачић. Према његовим речима, последњих десет година се говори о дисковима са досијеима, али, како је додао, „никако да их нађу“. Д. Д.

Вучић: То је Николићева надлежност

Ниш - Уверен сам да ће председник Србије о захтеву за помиловање Радета Марковића одлучити у складу са Уставом и законом. О том захтеву већ постоји мишљење Владе, односно Министарства правде, као и суда, и ја немам томе шта да додам - рекао је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, поводом захтева да буде помилован Радомир Марковић.

БИА ће одговорити специјалном тужиоцу

Београд - Безбедносно-информативна агенција добила је захтев специјалног тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића да провери наводе некадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића о поседовању тајних досијеа и на њега ће одговорити, речено је медијима у БИА. У БИА су рекли да, иако није прописан законски рок за поступање по захтеву специјалног тужиоца, на њега ће бити одговорено. БИА је захтев примила у среду послеподне, а јавност је о захтеву обавестио тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић. Он је изјавио да је издао и налог да се, у случају проналажења спорних 15 тајних досијеа, они одузму од лица које их поседује. Д. Д.

Олгица Батић тражи отварање досијеа ДБ-а

Београд - Посланица Демохришћанске странке Србије (ДХС С) Олгица Батић изјавила је јуче да би отварање досијеа служби државне безбедности из 90-их показало сва зла која је чинио тадашњи режим и његова компромитујућа дела. „Управо су опозициони лидери укључујући Владана Батића, Зорана Ђинђића и Вука Драшковића тражили отварање тих досијеа, јер су их прочитали и знали шта у њима пише“, рекла је она поводом навода да се 15 тајних досијеа налази код бившег шефа ДБ-а Радета Марковића, осуђеног на 40 година затвора. Д. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси