Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кад Вучић прегледа конта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2013.

Аутор: Мирољуб Дугалић Извор: Политика

Кад Вучић прегледа конта

Ауторитет првог потпредседника Владе Србије често се лажно користи у јефтиним политичким препуцавањима а понекад и зарад застрашивања новинара.

 

На регионалној ТВ Краљево, из „пера” главне уреднице Виолете Коњокрад, недавно је ексклузивно објављен извештај градског буџетског инспектора о пословању овдашње дирекције за урбанизам. Најпре извештај, затим одговор представника дирекције па, у истој информативној емисији, „налази” инспектора, затим анкета, дабоме, народ се пита. Бруји краљевачка чаршија, крећу нагађања хоће ли се напредњаци одрећи свог директора дирекције и функционера у овдашњем огранку СНС-а Ненада Нерића.

Могу то брзо и лако, ако је згрешио како се у извештају наводи. Јер, дирекција је под њиховом капом, а СНС је стожерна странка у овдашњој владајућој коалицији. Чему онда толика бука, чему забава за народ? Коме је то од користи, питамо се.

У трагању за тим одговором и „закаснелој” потрази за поменутом новинарском ексклузивом тражимо бар увид у инспекторски извештај. У дирекцији нас уверавају да тај документ немају.

Ту, узгред, дознајемо да против аутора извештаја, буџетског инспектора Драгана Бодића спремају тужбу, јер, тврде, ни инспектор не може противно закону који налаже: записник о контроли а не извештај, затим достављање записника контролисаном субјекту, па примедбе, па решење и тек онда у јавност, па на суд и у затвор, ако има злоупотреба и криваца. Извештај, ипак, даље тражимо и у градској управи, али га тамо такође нема.

Градоначелник Драган Јовановић, пред сам одлазак на краћи одмор, упућује нас натраг, на адресу инспектора Драгана Бодића. Инспектор Бодић, уз жаљење и похвале упућене на наш професионални рад, о самом извештају неће ни реч. Не може, тврди, пропис је пропис, ред је ред, изнад њега је градоначелник Јовановић, који је контролу и наредио. Па откуд онда колегама извештај, ко селективно пружа информације од општег значаја кад то и прописи забрањују? Зашто смо ми ускраћени? Све су то била питања упућена инспектору у грчевитом трагању за подацима.

– Они су то добили директно из Вучићевог кабинета. Ја сам краћи извештај писао за градоначелника, а знам да су га затим они тамо упутили. Иначе, и сам сам против тога да ова контрола служи политичарењу већ основној сврси, заштити интереса пореских обвезника и исправка у раду јавних предузећа и установа – објаснио нам је Бодић, не изустивши ниједну о самим налазима.

Али, само по себи, наметнуло нам се питање: да ли баш Александар Вучић у паузи између Брисела и Абу Дабија, између избора на КиМ и владиних економских мера има времена и енергије да прегледа књиговодствена конта и о томе извештава локалну телевизију. Биће, закључујемо, да је инспектор имао намеру да нас ућутка и застраши.

Но, нисмо застали, поготово што у то нисмо хтели да поверујемо. Нисмо хтели да верујемо ни у све учесталије тврдње о пресудном утицају на уређивачку политику поменуте телевизије једног другог политичара, Предрага Микића, саветника председника Србије. Неозбиљно су нам деловале и тврдње да је читава ујдурму баш он покренуо због, наводне, освете за неку, ранију непослушност руководства дирекцији и зато доказивање личне моћи оличеној у старој изреци да „само погнуту главу сабља не сече”.

Игнорисали смо и писмо у електронској форми које у инбоксу има све више Краљевчана, а у коме се наводи колико овај политичар, који је до именовања на високу функцију живео у Краљеву, има љубавница, колико је незапослених усрећио, тј. како управо он Краљевом из сенке и потаје влада.

Али, при повратку код инспектора у намери да му у брк скрешемо то што нас је сматрао наивним и плашљивим, од њега добијамо ново уверавање и број телефона, наводно кабинета Вучића. Добро, да и ми пробамо и потражимо извештај: „Добар дан, ја сам...”

– Добар дан, сарадница у кабинету саветника Пеђе Микића, треба ли вам саветник?– Не, не. Мислио сам да је то други кабинет. Хвала, извините добио сам погрешан број или нисам можда добро записао – лажемо, дознајући истину.


 


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси