Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Врх државе против помиловања бившег шефа ДБ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2013.

Аутор: Р. Х. Извор: Политика

Врх државе против помиловања бившег шефа ДБ-а

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће о захтеву за помиловање бившег шефа Ресора државне безбедности Радета Марковића одлучити ако тај захтев, када прође све процедуре, дође до њега. Председник Србије је истакао да он самостално доноси одлуку да ли ће неки осуђеник бити помилован или не, и да на то не смеју да утичу ни влада ни јавност, нити било ко други.

Николић је рекао да такав захтев мора да испуни много услова, то јест да се о њему изјасни затвор у коме Марковић служи казну, суд који га је осудио, Министарство правде, па Комисија за помиловање.

 

„Не разумем загрејану атмосферу око неке одлуке коју бих ја требало да донесем или можда никада не донесем јер за то не постоје рокови”, рекао је Николић. Он је рекао да је читава прича у медијима о Марковићевом помиловању практично притисак на њега као председника Србије.

„Не притискајте председника Републике, никада нисам донео погрешну одлуку, па нећу ни сада”, рекао је Николић.

Председник Србије је рекао да Комисија за помиловање обавља разговоре или с браниоцима или са члановима породице осуђеника, као и са самим осуђеницима који су поднели захтев за помиловање.

„Ја се у то не мешам, нити је Оливер Антић имао разговор о томе да ја нешто нудим како би се дошло до блаже казне или до помиловања Марковића”, рекао је Николић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да нико у власти не размишља о било каквој ревизији, нити о помиловању осуђених за најтежа кривична дела, па ни о помиловању бившег шефа Државне безбедности Радомира Марковића.

„Напротив, били би срећни када би били откривени починиоци још неких кривичних дела. Влада није расправљала о том питању, а мишљење ће дати Министарство правде, и то је и став владе”, рекао је Дачић новинарима у Скупштини Србије.

Он је истакао да је потребно поштовати Устав по којем о помиловању одлучује председник Србије. Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да се слаже са негативном оценом Министарства правде поводом захтева за помиловање бившег шефа Државне безбедности Радета Марковића.

„Уверен сам да ће председник Републике баш на такав начин поступити. Што се тиче Владе Србије, видели сте став Министарства правде, то је једно од министарстава владе и ја немам томе шта да додам.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси