Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су Пајтићеве демократе опљачкале новинаре „Дневника“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2013.

Аутор: Мирољуб Мијушковић Извор: Дневник

Како су Пајтићеве демократе опљачкале новинаре „Дневника“

Маске су пале! Демократе Бојана Пајтића (Покрајински одбор Демократске странке за Војводину), показале су своје право лице, какво већ месецима исцртавају корупционашке афере попут случајева „Дулић”, „Драгин”, „Развојна банка Војводине”, „Борислав Новаковић”...

 

Једна судска тужба, овога пута нашег предузећа „Дневник Војводина прес“, разобличила је бахати систем, којим су још увек актуелни покрајински властодршци финансирали своје предизборне кампање, варали државна контролна тела и напрасно заборављали милионске дугове.

Ово последње медицинском терминологијом се назива амнезија, а за оно претходно у народном језику има много живописнијих речи, али се може пристојно описати и као „поштење у рикверц“.

Питамо се с разлогом, беше ли та често (зло)употребљавана реч „поштење“, нажалост, један од избледелих предизборних слогана Демократске странке?

Тужбу Привредном суду у Новом Саду поднело је 6. октобра ове године наше предузеће „Дневник Војводина прес“, које заступа генерални директор Душан Влаовић, против Покрајинског одбора Демократске странке, који заступа председник Мирослав Васин (члан кабинета Бојана Пајтића задужен за привреду).

Предмет тужбе „Дневник Војво­дина преса” против Покрајинског одбора Демократске странке био је  дуг од чак 5.240.509 динара, без затезне камате, колико су војвођанске демократе биле обавезне да плате нашем предузећу за штампање њиховог промотивног материјала „Избор за бољу Војводину“ у марту прошле године. Али нису платили!

Наши читаоци се вероватно сећају тог проблема, који је след имао у одбијању Пајтићеве администрације да спроведе одлуку надређене јој Скупштине Војводине и предузећу „Дневник Војводина прес“ пребаци прецизно буџетски опредељане паре, чиме смо ове године оштећени за огромних 60 милиона динара. Тада смо предочили да је ПО ДС-а од нас наручио штампање пропагандног материјала (новина формата „Дневника“) у тиражу од готово милион примерака, каквим се у свету може мало ко похвалити, можда једино кинески „Женмин жибао“!

Међутим, читаоцима смо остали дужни за многе занимљиве податке, па да то исправимо...

По наруџбини ПО ДС-а, наше предузеће је штампало укупно 990.200 колорних примерака новина с ликом Бојана Пајтића на насловној страни, од чега 470.000 ћирилицом и 411.200 латиницом на српском  језику, 84.800 на мађарском, 14.500 на словачком, 7.000 на  румунском и 2.700 на русинском језику. Новине на српском су штампане на 16 страница, а на језицима мањина на осам!? Није нам било најјасније зашто је мултијезичким порукама дато упола мање простора, али смо поштено одрадили посао.

У име ПО ДС-а штампање су договарали председник Извршног одбора (сада покрајински посланик) Страхиња Симовић и секретар Одбора Славко Гајцки, који су више пута долазили у наше предузеће. Комплетну графичку припрему промоматеријала обавио је Борис Лабудовић, алфа и омега предизборних кампања Пајтићевих демократа, а корекцију тиража извршио је Владимир Вуковић, такође из ДС-а, пошто је (омашком или намером) било наручено готово дупло више латиничних примерака на српском језику него ћириличних.

Пропагандне новине војвођанског одбора ДС-а је штампала штампарија „Форум“, која послује у саставу предузећа „Мађар со“, а које се и даље уредно дотира из покрајинског буџета. Тадашњи директор штампарије је био Золтан Берта (и сада је на тој функцији), а директор целе фирме Ђезе Бордош, који је у међувремену пензионисан. Предузеће „Дневник Војводина прес“ платило је штампарији сав уговорени посао, укључујући и порез на додату вредност.

Од укупног броја примерака, ПО ДС-а платио је за 190.000 износ од 1.244.310 динара, а за 800.200 је остао дужан 5.240.509 динара! Тадашњи председник ПО Душан Елезовић се нашем директору Душану Влаовићу правдао да странка нема довољно новца и обећавао да ће рачун измирити пријатељи и спонзори странке, наводећи конкретно Новосадски сајам, на чијем челу је тада био страначки функционер Горан Васић.

Наше предузеће више пута је слало опомене и опомене пред тужбу, надајући се да ће у духу избледелог слогана „поштено“ и добре пословне политике ПО ДС-а измирити дуг. Војвођанске демократе нису одговарале, али нису ни вратиле уредно послату фактуру. А да су је добиле сведочи долазак њиховог представника у „Дневник Војводина прес“ у јуну ове године да разговара о могућности да се дуговање од 5,2 милиона динара исплати у неколико рата. О томе, наравно, постоји ваљано сачињена службена белешка у нашем предузећу.

Показало се, међутим, да је и то био само још један из арсенала трикова покрајинских демократа. Коначно, били смо приморани да свој тешко стечени новац затражимо судским путем. На основу приложене документације, Привредни суд у Новом Саду донео је 11. октобра ове године решење о извршењу, којим се дужнику налаже да у року од осам дана намири потраживање заједно са 129.506 динара трошкова, а Пајтићеве демократе одговориле су приговором.

Тај приговор, нажалост, пример је дубоког моралног посрнућа странке која је на власти у АП Војводини. У њему, без имало скрупула, ПО ДС-а тврди да „извршни поверилац (Дневник Војводина прес, п. а.) никада није испоручио било какав материјал, па ни ‘промоматеријал‘ који је наведен у фактури“!

Треба ли се једити? Наравно, и због себе и због других. Због свих оних грађана и грађанки Војводине, а ценимо да је промоматеријала било за сваког пунолетног становника северне српске покрајине, до којих су дошле новине с Пајтићевим ликом на насловници. Зато што после такве безочности у приговору имамо право да сумњамо у сваку реч одштампану том приликом о трошку нашег предузећа. 

И зато позивамо надлежне државне органе, полицију и Тужилаштво, да покрену одговарајући поступак и провере ко говори истину. Да јавност сазна ко је из „Форумове“ штампарије испоручио, ко је запримио, а ко делио тај пропагандни материјал. Наши новинари сигурно нису. За почетак, траг иде из штампарије до складишта у Луци „Нови Сад“...

А ако је тачно да војвођанске демократе с тим немају никакве везе, онда би био ред да нам директор штампарије Берта врати тај милион, наводно, никада демократама испоручених примерака па да штету „вадимо“ кроз стари папир, или потурањем новина „под пилиће“. Шалу, ипак, на страну...

Позивамо и Агенцију за борбу против корупције да утврди колико је ДС, посебно одбор за Војводину, пријавио а колико заиста потрошио новца за пропаганду у протеклој кампањи.

Позивамо и Бојана Пајтића да, гледајући у лице свих грађана и грађанки Војводине, пред ТВ камерама, понови да никада Демократска странка није добила ни поделила промоматеријал с његовим ликом, чије су штампање платили новинари „Дневника“. Ако то заиста учини, спремни смо да повучемо судску тужбу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси