Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гуглов топ менаџер предвиђа крај цензуре на интернету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2013.

Извор: Танјуг

Гуглов топ менаџер предвиђа крај цензуре на интернету

Председник директорског борда највећег интернет-претраживача у свету Гугла Ерик Шмит изнео је смелу прогнозу да би цензура могла да нестане за десет година, као и да ће боља употреба шифровања помоћи људима да се заштите од владиног праћења.

На предавању на Универзитету Џон Хопкинс у среду, Шмит је претпоставио да ће свеопште прикључивање на интернет и заштита комуникације од шпијунирања довести и до прекида цензурисања у Кини, као и у другим земљама света где се ограничава слобода говора, пренео је Ројтерс.

"Верујем да имамо реалну шансу да уклонимо цензуру и могућност њеног појављивања за деценију”, рекао је он.

Шмит се одавно залаже против ограничавања слободе изражавања и приступа интернету, наводи агенција, подсећајући да је почетком ове године путовао у Северну Кореју, изоловану од остатка света, покушавајући да промовише своје идеје.

“Јасно да нисмо успели. Међутим, пробаћемо поново. Нису нас поново звали”, рекао је Шмит о приватном путовању, за који је Стејт департмент рекао да није имало добар “тајминг”, јер је практично одмах после тога Северна Кореја тестирала ракете дугог домета.

Шмит, који је до 2011. био извршни директор “Гугла”, рекао је да је активност Агенције за националну безбедност (НСА), уколико су информације тачне, "потенцијално нелегална" и "нечувена".

Гугл се у САД нашао међу неколико ИТ компанија увучених у контроверзу око владиног надзора, а у време када је био извршни директор, компанија је критикована због дугогодишњег пресретања података.

Материјали које је обнародовао бивши сарадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден сугеришу да је НСА користила податке “Гугла” и других ради прикупљања обавештајних података.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси