Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Специјални тужилац тражи одговор БИА о досијеима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Специјални тужилац тражи одговор БИА о досијеима

Поводом документа који је Владина Комисија за истраживање убистава новинара доставила Тужилаштву за организовани криминал, сачињеног након обављеног разговора са бившим начелником ресора Државне безбедности Радомиром Марковићем, упућен је захтев за прикупљање потребних обавештења Безбедносно-информативној агенцији, изјавио је за Данас специјални тужилац Миљко Радисављевић.

Захтев је упућен како би се проверили наводи осуђеног Марковића, и то са налогом да се у случају проналажења спорних 15 досијеа они одузму од лица у чијем су поседу, каже Радисављевић.

Он је ово рекао на питање Данаса да ли ће бити покренута истрага поводом навода из саопштења Комисије да се 15 досијеа политичара из времена Слободана Милошевића налазе код Марковићеве супруге Иванчице.

Нашем листу Иванчица Марковић је доставила опширну писану изјаву у којој наводи да је реч о „намерно пласираним неистинама“ као виду притиска и на њеног супруга и на државу, у тренутку кад треба да се одлучи о његовом помиловању.

„Мој супруг у овом тренутку представља идеалног кандидата да му се стављају речи у уста, јер нема могућности да се брани, пошто је у затвору на издржавању казне, на коју по закону није ни могао да буде осуђен. С друге стране ја, као цивил, никада нисам била упућена у послове мог супруга, нити сам видела, а камоли била у поседу некаквих тајних досијеа“, наводи Марковићева.

„Хипотетички је могуће да се из службе безбедности присвоје осетљиви подаци, али с обзиром на процедуре то не би смело да се догоди“, каже за Данас професор Андреја Савић, први директор Безбедносно-информативне агенције, који је њоме руководио у време када је ресор Државне безбедности преименован у БИА.

Према његовом, како је истакао, „ад хок“ погледу на наводе у медијима да је некадашњи шеф РДБ Радомир Марковић задржао у свом поседу осетљиве податке о ратним злочинима и тајне досијее политичара, Савић сматра да треба „раздвојити објективно и субјективно“.

- Објективно су процедуре и прецизно дефинисани механизми како се приступа осетљивим подацима. Субјективно, наводи о Радомиру Марковићу су исполитизовани и то превише, имајући у виду да је све то већ процесуирано на суду, односно да је судски утврђено чињенично стање, сматра Савић.

Са друге стране, вођа СПО Вук Драшковић изјавио је електронским медијима да није само реч о досијеима лидера некадашње опозиције, него и о подацима о ратним злочинима.

- Радомир Марковић уцењује тајним досијеима о лидерима опозиције, које је он монтирао после 5. октобра 2000. Марковић уцењује и документима о садашњим челницима Владе, које су монтирали његови људи у БИА и ВБА. Не прети само фалсификатима него и документима о злочинима „црвених беретки“ и других паравојски на Косову над Албанцима и Србима, и таквим злочинима у Босни. Вероватно је на том списку убиство америчких држављана браће Битићи. Марковић је наређивао злочине, а налоге је добијао од шефа државе. И Хашком трибуналу, као сведок на суђењу Милошевићу, нудио је нагодбу: Да му Хаг укине оптужницу за Ибарску, а он би рекао све што зна о злочинима у Босни, на Косову и у Србији које је наређивао Милошевић. Тужилац Џефри Најс је одбио такву нагодбу. Србија је на коленима док се крију ти злочини и Марковићеви тајни досијеи, тврди Драшковић, док дневник Политика пише да је реч о подацима који би могли да ослабе позицију Србије у спору са Хрватском пред Међународним судом правде.

Марковић је у затвору од 2001, а 2008. је осуђен на 40 година затвора због убиства на Ибарској магистрали.

Од Батића до Чеде

Радомир Марковић је 2009. одлуком Врховног суда ослобођен оптужбе за присвајање досијеа, а претходна суђења су била затворена за јавност. Према доступним подацима из тог процеса, досијеи су се односили на Владана Батића, Небојшу Човића, Вука Обрадовића, Срђу Поповића, Зорана Ђинђића, Весну Пешић, Војислава Коштуницу, Драгана Миловановића, Драгољуба Марковића, Жарка Кораћа, Милана Ст. Протића, Милана Јовановића, Ивана Маровића, Слободана Хомена и Чедомира Јовановића.

Нема обећања

Саветник председника Србије Оливер Антић потврдио је да је разговарао с Радомиром Марковићем о његовом захтеву за помиловање, али је рекао да му помиловање није обећао, јер о томе одлучује председник Србије. Он је додао и да том приликом Марковић није помињао 15 тајних досијеа о којима се говори у саопштењу Комисије за истраживање убиства новинара. Антић је додао и да је с Марковићем разговарао и о убиству новинара Славка Ћурувије и да му је бивши шеф ДБ рекао да нема никакве везе с тим и да ништа не зна о том убиству.

Селаковић дао негативно мишљење

Министар правде Никола Селаковић дао је негативно мишљење о молби за помиловање Радомира Марковића. „У давању негативног става руководио сам се осуђујућом пресудом за изузетно тешка кривична дела за која је Марковић осуђен. Он је осуђен за кривична дела која утичу на читаво друштво и то је један од разлога што сам против помиловања. Када је реч о изузетно тешким кривичним делима која утичу на јавно мњење, на опште стање свести у Србији, о кривичним делима која указују на мрачне и тамне делове прошлости, мој став ће бити такав“, поручио је Селаковић. Додао је и да је, сходно процедури, молбу проследио председнику Томиславу Николицу, који има „суверено право“ да о њој одлучи. М. Р. М.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси